Otvaranje Frankofonog univerzitetskog centra na Filozofskom fakultetu

04/11/2016 09:32

Otvaranje Frankofonog univerzitetskog centra na Filozofskom fakultetu

Svečano otvaranje Frankofonog univerzitetskog centra održava se u petak, 4. novembra sa početkom u 10 časova u Kino sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pored Frankofonog univerzitetskog centra biće otvoren i dvodnevni međunarodni naučni skupo pod nazivom “Francuske studije danas”. Skup “Francuske studije danas” organizuje Odsek za romanistiku i Filozofski fakultet, uz podršku Francuskog instituta iz Beograda.

Frankofoni centar biće vezan za društvene i humanističke nauke koje se izučavaju na Filozofskom fakultetu, ali i za saradnju sa svim frankofonim istraživačima sa Univerziteta u Novom Sadu i drugim Centrima.

Ovo redovno jednogodišnje okupljanje istraživača francuskog jezika i kulture ove godine imaće za temu Frankofoniju u svim njenim oblicima. Frankofonija je rođena oko francuskog jezika koji danas ima 272 miliona govornika i obuhvata veoma različite kulture u Evropi, Africi i Americi.

Mada su studije jezika i kulture najčešći oblik proučavanja frankofonije, ona je predmet i drugih nauka i multidisciplinarnih pristupa. Ovogodišnji skup, pored tradicionalnog jezičkog i književnog pristupa, želi upravo da otvori pitanje mesta i uloge frankofonije u svetu političkih i ekonomskih kriza, ratova i migracija. Okupiće šezdesetak učesnika iz Srbije, Francuske, regiona i sveta i trajaće dva dana.

Program konferencije nalazi se ovde.

04/11/2016 09:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments