Drugi upisni rok: Ima mesta i na budžetu!

05/09/2017 18:33

Drugi upisni rok: Ima mesta i na budžetu!

Ukupno, sa statusom studenta na budžetu u drugom upisnom roku, moći će da se upiše 2183 studenta.

Iako je u julu popunio najveći procenat mesta predviđenih konkursom od svih univerziteta, Univerzitet u Beogradu moći će da podeli još 1.325 indeksa brucošima, od kojih će 168 moći da se upiše na budžet, a 1.157 na samofinansiranje.

Kvote je u prvom upisnom krugu popunilo tek 13 od ukupno 31 fakulteta najvećeg univerziteta. Mesta na budžetu ima na Filološkom, Filozofskom, Matematičkom, Fizičkom, Hemijskom, Rudarsko-geološkom, Tehnološko-metalurškom, Tehničkom u Boru, Poljoprivrednom i Šumarskom.

Na Univerzitetu u Novom Sadu, takođe, većina fakulteta nije upisala predviđeni broj studenata pa će i oni organizovati prijemne ispite. Osim na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Medicinskom fakultetu, svi će ovog septembra moći da prime akademce i na studije o trošku države. Budžetskih mesta ima i na Ekonomskom, Pravnom, Fakultetu tehničkih nauka, Pedagoškom, Učiteljskom na mađarskom jeziku… Na osnovne i integrisane studije Univerzitet u Novom Sadu moći će da upiše 2.701 brucoša, od kojih 624 na budžet.

Na Univerzitet u Kragujevcu moći će ovog septembra da se upiše 1.231 akademac, a od tog broja 404 će imati šansu da studira o trošku države. Najviše budžetskih mesta ima na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Prirodno-matematičkom u Kragujevcu i na Učiteljskom fakultetu u Užicu.

Univerzitet u Nišu spreman je da primi 1.664 brucoša, među kojima 374 može da studira besplatno, dok 1.260 ima šansu za studije uz plaćanje školarine. Samo su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Pravni, Elektronski i Ekonomski sve budžetske indekse podelili u julu.

Ove godine Univerzitet u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u prvom upisnom krugu nije popunio ni polovinu kapaciteta. Upisano je 849 studenata, a za septembar je ostalo 909 upražnjenih mesta, među kojima 383 budžetska. Mesta na budžetu nema samo na Medicinskom fakultetu.

Mesta ima i na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, gde je u julu upisano 740 brucoša, a spremno je još 320 indeksa, od kojih 230 budžetskih.

05/09/2017 18:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments