Konkurs za stipendije za pripadnike srpske nacionalne zajednice u državama u regionu

02/03/2022 20:31

Konkurs za stipendije za pripadnike srpske nacionalne zajednice u državama u regionu

Vodeći politiku dobrosusedstva, otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija.

Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu („Službeni glasnik RS”, br. 4/11 i 14/11), izradilo je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Za preuzimanje:

02/03/2022 20:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments