Univerzitet u Beogradu odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena

20/02/2018 15:26

Univerzitet u Beogradu odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena

Univerzitet u Beogradu dobio je Orden Karađorđeve zvezde povodom više od dva veka postojanja.

Za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i međunarodno priznate rezultate u oblasti visokog obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti, povodom 210 godina postojanja odlikovan je Univerzitet u Beogradu Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Orden Karađorđeve zvezde

Orden Karađorđeve zvezde Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije je orden kojim su odlikovana lica za zasluge prema kralju i otadžbini, u miru i ratu. Ustanovljen je 1. januara 1904. godine kao uspomena na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka pod Karađorđevim vođstvom.

Vojnički orden Karađorđeve zvezde ustanovljen je uredbom 28. maja 1915. godine, a dobijali su ga samo vojnici i borci podoficiri.

Republika Srbija je ponovo uspostavila orden 2010. godine kada je Narodna skupština usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima Republike Srbije.

Orden Karađorđeve zvezde se u Zakonu navodi u Članu 8 (stav 3) i prema tom Zakonu Orden Karađorđeve zvezde ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Pre šest godina, orden je dobio Novak Đoković.

 

20/02/2018 15:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments