Facebook i Twitter suspendovali stotine naloga?

22/08/2018 14:45

Facebook i Twitter suspendovali stotine naloga?

Kompanije Facebook i Twitter saopštile su da su suspendovale, a pojedine naloge i uklonile, zbog manipulativnog ponašanja.

Reč je nalozima koji su povezani s političkim manipulacijama.

O čemu se radi?

Osnivač društvene mreže Facebook, Mark Zakerber saopštio je da je za više od 650 stranica i grupa na Facebook-u, rečeno da su obmanjujuće i neautentične. Na Twitteru je suspendovano 284 naloga koji su povezani sa Iranom.

Akcija suspendovanja i uklanjanja naloga usledila je odmah nakon što je Microsoft objavio da je sprečio ruske sajber-napade na američke konzervativne grupe.

Istraga je trajala mesecima, tokom koje su otkriveni višestruki nalozi sa “neautentičnim ponašanjem”, koji su povezani sa određenim kampanjama poreklom iz Irana i Rusije.

“Zabranjujemo ovakvo ponašanje zato što želimo da ljudi budu u mogućnosti da veruju vezama koje prave”, saopštila je kompanija.

Naime, kako navode iz kompanije Facebook, istraga je još u toku, a meta kampanje su korisnici različitih servisa na Bliskom istoku, Latinskoj Americi, Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Društvene mreže stupile su u akciju, nakon što su dobile dojavu od bezbedonosne kompanije “Fajeraj”, koja je otkrila veliki broj naloga koji promovišu iransku propagandu.

Facebook je brzo utvrdio vezu naloga, uključujučći i 76 stranica na Instagramu sa iranskim državnim medijima.

Neke od tih kampanja datiraju iz 2011. godine i odnose se na politiku na Bliskom istoku, sa sadržajima na arapskom i farsi jeziku. Ti nalozi dijelili su i sadržaje o politici u Britaniji i SAD na engleskom, saopštio je Facebook.

U saopštenju iz Facebook-a stoji da su podelili sva svoja saznanja sa vlastima SAD i Velike Britanije.

22/08/2018 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments