Godine borbe za idealne uslove studiranja

11/02/2015 15:22

Godine borbe za idealne uslove studiranja

Obrazovanje koje je potpuno besplatno, studenti čiji se troškovi plaćaju iz budžeta u koji su sredstva došla podizanjem poreza kompanijama. Zvuči idealno. A u Čileu ovo zvuči još bolje jer je ostvareno.

Visoko obrazovanje u Čileu će od marta meseca 2016. godine biti besplatno za sve studente. Za sada je njihov obrazovni sistem jedan od najskupljih na svetu, što je posledica diktature Augusta Pinočea.

Reforme koje je sprovodio August Pinoče potpuno je razorilo visoko obrazovanje, a studenti nisu bili u mogućnosti da plaćaju školarinu, zbog čega nisu ni studirali, a neki – koji su uspeli da dođu do diplome nakon završetka studija nisu mogli da vrate studentske kredite koji su im pomogli tokom studija.

Zbog teškog stanja u kojem je Čileansko obrazovanje dugo bilo, ova država je na 119. mestu od 144 zemalja u kategoriji osnovnog obrazovanja, dok je visoko obrazovanje u oblasti prirodnih nauka na 91. mestu od 117 država.

Nakon ovako teškog stanja, studenti u Čileu pobunili su se i izašli na ulice. U demostracijama 2006. godine, koje su nazvane Pingvin revolucija, studentima su odobreni neki zahtevi, ali tada nisu uspeli da se izbore za besplatno školovanje.

Kada su u maju mesecu 2011. godine opet protestovali i osam meseci držali fakultetske kampuse u blokadi, dobili su i podršku 81% stanovništva.

Pre nekoliko nedelja Kongres države Čile doneo je odluku da se besplatno obarazovanje sprovede u celoj zemlji.

Na ovaj način pokazano je da se vredi boriti, jer država koja je imala najgore uslove za studiranje, sada je obezbedila idealan sistem obrazovanja za mlade ljude koji tamo žive.

11/02/2015 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments