Direktor Asocijacije frankofonih univerziteta posetio Novi Sad

24/02/2015 17:03

Direktor Asocijacije frankofonih univerziteta posetio Novi Sad

Direktor Asocijacije frankofonih univerziteta sa sedištem u Bukureštu Fabijen Flori, posetio je Univerzitet u Novom Sadu.

Univerzitet u Novom Sadu je od decembra 2014. godine član Agencije, a UNS je treća članica iz naše države, posle Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti iz Beograda.

Svi fakulteti i institucije koje pripadaju Univerzitetu imaju mogućnost da se, zahvaljujući članstvu u Agenciji Frankofonih univerziteta, prijavljuju na konkurse i projekte koje organizuje Agencija.

Flori je, tokom posete Univerzitetu u Novom Sadu, podsetio na sve mogućnosti koje se pružaju članicama Agncije, a posebno je istakao poziv za konkursianje za stipendije za jednogodišnji master program Didaktika jezika. Stipendija za koju se konkuriše iznosti 570 evra mesečno, a časovi se pohađaju u Bukureštu, nakon čega se dobija diploma koju izdaje Univerzitet Sorbona III.

Drugi konkurs namenjen je studentima doktorantima i postdoktorantima, a podrazumeva stipendiju “Ežen Jonesko” koja omogućava studentu tromesečni boravak na visokoškolskim ustanovama u Rumuniji. Stipendija za doktorante i postdoktorante je 1.000 evra mesečno, čemu treba dodati i 300 evra za smeštaj, a transport i osiguranje su plaćeni.

Flori je, pored ova dva konkursa za stipendije, pozvao je i sve zainteresovane da učestvuju na skupovima sa frankofonim učesnicima, da prevode naučnu literaturu sa francuskog, da organizuju skupove sa frankofonim predavačima, a Asocijacija će nastojati da pruži odgovarajuću finansijsku pomoć kako bi se sve to i realizovalo.

Izvor: RTV

24/02/2015 17:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments