Danas sastanak studenata i ministra

10/10/2014 09:45

Danas sastanak studenata i ministra

Danas će tokom prepodneva Ministar prosvete Srđan Verbić razgovarati sa predstavnicima studenata povodom njihovog nezadovoljstva izmenama Zakona o visokom obrazovanju.

Od ishoda sastanka zavisi da li će studenti organizovati protest ispred zgrade Vlade Srbije u ponedeljak.

Studente će predstavljati predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić, predsednik Saveza studenata Beograda Marko Pavlović, kao i predstavnici studentskih parlamenata nekoliko univerziteta u Srbiji. Oni su izjavili da očekuju da ministar prihvati zahteve studenata, u suprotnom će studenti protestovati ispred Vlade Srbije.

Studentski zahtevi su šest obaveznih ispitnih rokova, mogućnost finansiranja iz budžeta i na apsolventskom stažu, kao i produženje roka za završetak školovanja prve generacije bolonjaca.

Ministar Verbić izjavio je da i studenti i Ministarstvo žele da unaprede sistem visokog obrazovanja, te da je sada prilika da se razgovara o tome kako sprovesti Zakon na najbolji način.

Grupa studenata blokirala Filozofski fakultet u Beogradu

Grupa studenata koja sebe naziva “samoorganizovanim studentskim pokretom Filozofskog fakulteta” juče je blokirala Filozofski fakultet u Beogradu – neki su se okupljali ispred fakulteta, dok su drugi bili i u učionicama na svakom spratu zgrade. Studenti kažu da neće otići dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Njihovi zahtevi obuhvataju smanjenje cene prijave ispita, jednogodišnje budžetsko finansiranje apsolvenata i produžetak roka završetka fakulteta za studente upisane 2006. godine.

Studenti kažu da su počeli sa protestima pre dve nedelje, ali da ih je uprava fakulteta ignorisala, te da im se ni sada niko nije obratio.

Papreno skupe prijave

Studenti smatraju da bi najbolje bilo da bar prva prijava ispita bude besplatna, a da se svaka sledeća naplaćuje 100 dinara. Trenutno se cena prijave ispita kreće od 200 dinara, pa do 900 dinara, varirajući od fakulteta do fakulteta.

Sudeći po ovim cenama, fakulteti dobro zarađuju, iako troškova praktično da nema jer se ispiti skoro na svakom fakultetu prijavljuju elektronski.

10/10/2014 09:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments