Vojska od terakote

15/12/2020 15:39

Vojska od terakote

Drevna kineska tradicija bila je slična kao i u vreme velikih civilizacija drevnog sveta. Carevi, vladari, kraljevi su bili sahranjivani sa svim blagom i ugođajima koje su imali na ovom svetu. U njihovim grobnicama, koje datiraju iz par hiljada godina pre nove ere, nađena su silna bogatstva, blaga, raskoš, a nekad i celokupne vojske i ostali podanici, članovi porodice i ljubimci, kako se verovalo da car mora imati isti ugođaj i na onom svetu. 

Prvi Kineski car Ćin Ši Huang, koji je poznat po tome što je 221. godine pre nove ere ujedinio Kinu i počeo gradnju današnjeg kineskog zida, nije bio toliko surov- sahranjen je sa svim blagom, luksuzom, čak i hranom i nameštajem koje je za života imao ali njega je pak čuvala glinena vojska. Ćin Ši Huang je na presto došao sa 13 godina, a umro je sa svojih 49. Od njegovog dolaska na presto gradila se njegova grobnica po zahtevima samog cara.

Ratnici Sjena ili Glineni ratnici, Ratnici od terakote je kolekcija od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljena od gline. Svaka figura je unikatna i ima poseban izraz lica i pokreta, ne postoje dve identične figure. Vojnici nose oružje koje je kada su pronađeni vojnici bilo još oštro, to su mačevi, lukovi, strele i koplje. Cela vojske gleda ka istoku i nalazi se u borbenoj formaciji. Sve skulpture su u prirodnoj veličini. Vojnici datiraju iz III veka p.n.e.

Ratnici su pronađeni u grobnici cara Ćin Ši Huanga koja se nalazi na 33 kilometra od grada Sjen, u provinciji Šansi u Kini. Grobnica je nasumice otkrivena, a otkrila su je dva poljoprivrednika koja su ovde obrađivala zemlju, u martu 1974. godine. Ratnici su pronađeni na 1.5 kilometar istočno od samog groba cara i bili su raspoređeni u 3 nivoa. Prvo su iskopane skulpture koje su se nalazile na dubini 4 do 8 metara, a muzej pod imenom „Muzej prvog cara dinastije Ćin“ postavljen je na ruševinama i otvoren za javnost 1979. godine. Ceo muzej je kompletiran 1994. godine.

Godine 1980. otkrivene su i dve bronazane kočije 20 metara zapadno od carevog groba. Svaka se sastojalaod 3.000 raznih delova i vukla su je četiri konja.

Tenutno se procenjuje da se u tri grobnice nalazi više od 8.000 vojnika, 130 bojnih kola, 520 konja i 150 pripadnika konjice. Pored vojnika pronađeni su i akrobate, dužnosnici, moćnici, muzičari.

Od 1987. godine UNESCO je ceo ovaj kompleks proglasio svetskom baštinom. Vojska od terakote je jedna od najstarijih i najvažnijih postojećih ruševina na svetu, star i više od 2000 godina.

15/12/2020 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments