Otkriveni dokazi života na Marsu?

09/04/2019 13:30

Otkriveni dokazi života na Marsu?

Dugi niz godina, ideja da otkriju dokaze da na Marsu ima, ili je pak postojao život, dugo su radovali naučnike, a sada, konačno, izgleda da su dobili odgovor na to pitanje.

Naime, istraživanjem meteora Alan Hils 77005 starog 175 miliona godina, koji je sa Marsa dospeo na Zemlju, naučnici su dobili dokaze da je nekada, ako ne sada, na Crvenoj planeti postojao neki oblik života.

Foto: www.express.co.uk

Naime, u meteoru, kojeg su japanski istraživači pronašli na Antraktiku 1977. godine, otkriveni su fosili organske materije. Ove mikroskopske strukture najčešće se povezuju sa bakterijama.

Pored toga, meteor izgleda da sadrži i mineralizovane biopotpise ili pak ostatke fosilizovanih mikroba sa Marsa. Ova organska materija unutar meteora je jak indikator da je mikrobiološki svet nekada postojao na Marsu, pre nego što je postao suva, beživotna pustinja.

Naučnici su dosad otkrili da je Mars najsličniji Zemlji, nego bilo koja druga planeta Sunčevog sistema, te je dobro mesto za traganje za životom, a ovo je prvi, nepobitni dokaz da su nekada, na Crvenoj planeti, postojali živi organizmi.

09/04/2019 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments