Kako miriše Uran

30/04/2018 11:30

Kako miriše Uran

Nedavna istraživanja pokazala su da planeta Uran ima miris. Naime, naučnici su dugo pokušavali da otkriju sastav oblaka planete koja je 2,9 milijardi udaljena od Sunca. 

Miriše li Uran poput pokvarenih jaja?

Američka agencija NASA objavila je podatak o mirisu ove daleke planete – Uran ima miris pokvarenih jaja. Naučnici tvrde da je ključan sastojak oblaka na ovoj planeti, sumporvodonik. U pitanju je smrdljivi plin, a naučnici su do ovog saznanja došli zahvaljujući spektometru, kojim je analizirano infracrveno svetlo Urana.

Naučnici tvrde da ne treba brinuti o mirisu sumpor-vodonika s ove planete, jer bi ga temperatura od minus 200 stepeni Celzijusovih u atmosferi ugušila. Ovo otkriće potpuno je suprotno otkrićima s gasnih planeta Jupitera i Saturna. Naime, ove planete koje su bliže Suncu, sadrže iznad svojih oblaka određenu količinu amonijaka.

Ovo otkriće dovodi do postavljanja niza pitanja o nastanku i istoriji planeta našeg Sunčevog sistema.

Kako miriše svemir?

Astronauti američke svemirske stanice NASA, objasnili su da svemir miriše na automobilske trke. Naime, kombinacija mirisa vrućeg metala, roštilja i sagorevanja gasova, koje su astronauti osetili, ustvari je miris umiruće zvezde, kako objašnjavaju naučnici. Posledica gašenja zvezde je neprijatan miris ili policiklični aromatični ugljovodonik.

Naučnici su zamolili astronaute da uporede miris Meseca sa poznatim mirisom, ukoliko ga ima, a astronauti su miris uporedili sa barutom. Objašnjenje, prema naučnicima leži u činjenici da je svemir bogat ugljenikom, dok ima malo kiseonika, što dovodi do izraženih mirisa.

30/04/2018 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments