Poklon univerzitetu – više od milion insekata!

04/04/2017 12:57

Poklon univerzitetu – više od milion insekata!

Iako deluje pomalo neobično, ali jedan bračni par je Univerzitetu u Arizoni poklonio svoju kolekciju od više od milion insekata!

Interesovanje i pasiju za skupljanje insekata bračni par O’Brajen gaje više od 60 godina koliko im je bilo i potrebno da prikupe ovu kolekciju vrednu pomena.

Krajem 1950-tih godina tada mladi bračni par O’Brajen počeo je da pravo zajedničku neobičnu kolekciju insekata, a nakon 60 godina odlučili su da sve poklone Univerzitetu u Arizoni kako bi kolekcija u potpunmosti ispunila svoju svrhu – da pomogne u učenju i izučavanju.

Insekti koji se nalaze u ovoj bogatoj kolekciji prikupljani su sa teritorija više od 70 država sveta – sa svih sedam kontinenata.

Luis i Čarli O’Brajen su postali entomolozi i putovali su po svetu skupljajući insekte, koji se nalaze u više od 1.000 staklenih posuda. Ovakva donacija veoma je retka, a udvostručiće postojeću kolekciju insekata državnog univerziteta u Arizoni.

Zbog velikog broja zaista retkih primeraka insekata – ova donacija, odnosno kolekcija, vredi 12 miliona dolara.

Kolekcija ima dve glavne teme: surlaše (weevils-više od milion insekata surlaša se nalazi u kolekciji) i planthoppere (više od 250.000 planthoppera u kolekciji).

S obzirom na to da je do sada otkriveno, istraženo i imenovano samo 10 odsto od 10 miliona različitih vrsta insekata, ovakve donacije su zaista vredne za naučnike i stručnjake iz ove oblasti.

04/04/2017 12:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments