Mogli bismo otkriti vanzemaljski život do kraja 21. veka?

27/03/2018 13:19

Mogli bismo otkriti vanzemaljski život do kraja 21. veka?

Postojanje vanzemaljskog života je jedno od ključnih pitanja naučnika, a važnost prevazizi i astronomiju i budućnost. Prema astronomu Džilu Tarteru, do kraja ovog veka, susrešćemo se sa vanzemaljcima.

Naime, ovaj astronom smatra da ćemo uspeti da pronađemo tragove drugih bića u svemiru do kraja 21. veka. “Možemo da otkrijemo vanzemaljce. Imamo biomarkere na planetama i satelitima našeg Sunčevog sistema. Možemo da pronađemo objekte u svemiru, dok ga istražujemo. Možemo da detektujemo bioznakove u atmosferama udaljenih eksoplaneta. Možda čak uspemo da detektujemo i tehnoznakove uznapredovane civilizacije”, izjavio je Džil.

Inače, ovaj astronom radi za SETI institut koji se bavi istraživanjem vanzemaljskog života. SETI je osnovan 1993. godine, a u toku rada, napravljen je i Allen Telescope Array, koji je dosad istražio preko 20.000 zvezda, u nadi da će pronaći signale inteligentnih bića. Uz to, SETI ima još mnogo projekata, kao što je zamisao da se oko cele planete postave kamere, koje će pratiti okolnu sredinu u svemiru.

27/03/2018 13:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments