Kako Japanci obeležavaju ulice?

28/07/2015 12:51

Kako Japanci obeležavaju ulice?

Osim što imaju specifičnu kulturu, način ponašanja, manire… Japanci imaju poseban način na koji obeležavaju ulice u svojim gradovima.

Iako bi ovaj način obeležavanja ulica svim stanovnicima zapadnih zemalja (u odnosu na Japan) bio potpuno konfuzan, Japanci se najnormalnije snalaze.

Kod njih u gradovima su imenovane samo one najveće ulice, nekoliko njih, u zavisnosti od velićine grada i broja ulica, dok ostale ulice nemaju nikakve nazive.

Oni blokove naselja obeležavaju brojevima, dok prostor između blokova ne imenuju ni na koji način.

Svi gradovi u Japanu su podeljeni na blokove, a svaki od blokova u gradu se obeleži nekim brojem. To je jedini način da se u japanskim gradovim orijentišete – uz pomoć numerisanih blokova.

S obzirom na to da postoje i prostori, odnosno ulice koje se nalaze između dva bloka, a koji se ne obeležavaju, malo je teže da pronađete objekat koji tražite, ukoliko ne poznajete taj kraj. Jedino što vam možda može pomoći jeste navigacija.

Osim što ulice nemaju imena, a adrese se određuju samo prema brojevima blokova, čak ni zgrade unutar jednog bloka nisu obeležene na način na koji se to radi u većini država sveta. Naime, zgrade se u bloku obeležavaju brojevima, ali ne po redu, nego po vremenu kada su izgrađene. Tako se broj 14 i 3 mogu naći jedan do drugog, u zavisnosti od toga kada su ti objekti izgrađeni.

Međutim, olakšavajuća okolnost je to što su blokovi u japanskim gradovima mali, pa je lakše i brže pronaći traženu zgradu.

28/07/2015 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments