U domaćinstva stiže Jibo – prvi društveni robot

11/02/2016 12:49

U domaćinstva stiže Jibo – prvi društveni robot

Robot Jibo je prvi društveni robot, koji će od marta ove godine moći da se kupi po ceni od 537 dolara, čiji je razvoj koštao 38,6 miliona dolara.

Ovaj robot može da se poveže na internet i da umesto vlasnika proveri potrebne informacije, a po potrebi i da ih pročita.

Zahvaljujući senzorima i ekranu koji ima, Jibo prepoznaje lica, učestvuje u razgovoru, prima instrukcije i naredbe i realizuje ih u skladu sa svojim mogućnostima.

Opremljen je i mnogim kamerama i mikrofonima, kao i sofisticiranom računarskom tehnikom, što ga čini odličnim ličnim asistentom koji može da organizuje liste dnevnih zadataka – uz dašak ličnosti koja je svojstvena ljudima.

Jibo može da čita priče, fotografiše i snima, igra kompjuterske igrice, omogućava video pozive, a raspolaže i nepreglednoj bazi vesti, informacija i podataka – zahvaljujući internetu.

Naučnica Sintija Breazeal imala je za cilj da napravi toplo i emocionalno biće koji bi zaista mogao da bude prijatelj čoveku, ali i pomoćnik u svakodnevnom životu. Tako je pre dve godine otvorila kompaniju Jibo u Bostonu i uz pomoć donacija do 38,6 miliona dolara realizuje svoju ideju i stvori društvnog robota po imenu Jibo.

Od marta meseca bi trebalo da počne da se prodaje ovaj društveni robot, a Breazeal tvrdi da je prva serija Jibo-a već rasprodata.

Pogledajte kako izgleda Jibo i kako se uklapa u svakodnevni život:

11/02/2016 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments