Na današnji dan donet Srpski građanski zakonik

25/03/2015 16:29

Na današnji dan donet Srpski građanski zakonik

Na današnji dan, 25. marta 1844. godine, donet je najvažniji i najdugovečniji pravni akr u Srbiji – Srpski građanski zakonik.

Knez Miloš Obrenović inicirao je donošenje ovog zakonika. On je uz pomoć austrijskih vlasti angažovap pravnika i književnika Jovana Hadžića koji je izradio građanski zakonik.

Za izradu Srpskog građanskog zakonika koristila se kraća verzija Austrijskog građanskog zakonika, a unete su i ustanove iz Savinog Zakonopravila i srpskog običajnog prava. Srpski građanski zakonik zapravo je nastao na osnovama rimskog prava.

Nacrt SGZ-a kojije izradio Jovan Hadžić, prihvatila je zakonodavna komisija, a prvobitni tekst je menjan više puta. Najveće izmene su bile – unošenje propisa o paulijanskoj tužbi 1864. godine, propis o starateljstvu 1872. godine i propis o formi testamenta 1911. godine.

Ovaj Zakonik je bio na snazi čak i na teritorijama koje su Srbiji pripale nakon Berlinskog kongresa i posle balkanskih ratova, odnosno bivši okruzi – niški, pirotski, toplički, vranjski, kumanovski, skopski, tetovski, ohridski, bitoljski, tikveški, bregalnički, belopoljski, kosovski, metohijski i prizrenski.

SGZ se primenjivao i nakon što je doška socijalistička vlast posle Drugog svetskog rata zbog toga što propisi koji su se nalazili u SGZ-u nisu bili u suprotnosti sa novim društvenim poretkom. To stanje trajalo je do donošenja Zakona o obligacionim odnosima 1978. godine koji je u velikom delu zasnovan na propisima Srpskog građanskog zakona.

Srpski građanski zakonik u praksi postoji i danas, samo kroz nove zakone.

Izvor: Nacionalna geografija

25/03/2015 16:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments