”Večiti” studenti traže još dve godine

18/02/2014 15:56

”Večiti” studenti traže još dve godine

Podeljena mišljenja o predlogu da se starim studentima produži rok do 2017/18. da diplomiraju. Akademci zadovoljni predlogom, profesori ga smatraju ishitrenim

Večiti studenti, kojih ima najmanje 20.000, dobiće dodatni rok od dve godine da diplomiraju, ako budući saziv Narodne skupštine bude uslišio predlog ministra prosvete prof. dr Tomislava Jovanovića. On je zatražio da se u Zakonu o visokom obrazovanju unese izmena da akademci koji su upisali studije pre školske 2006-2007. godine školovanje mogu da nastave do 2017-2018. A kako sada stvari stoje, tekuća školska godina je poslednja šansa za „prebolonjce“.

Ministrov predlog studenti su dočekali sa oduševljenjem, a profesori sa velikom rezervom. Na univerzitetima se čuju komentari da je ovakva ideja, usred predizborne kampanje, dok je vlada u tehničkom mandatu, ponajviše marketinški potez i „vruć krompir“ budućem ministru prosvete.

”Nije u redu da ministar u ostavci najavljuje i traži tako radikalnu izmenu zakona. „Stari“ studenti imaće velika očekivanja, a budući ministar moraće odmah da se suoči sa tim problemom”, kaže za Novosti prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ”Svako razmekšavanje uslova studiranja samo šteti njegovoj efikasnosti. I ranijih godina pravljeni su razni ustupci, pa tako danas imamo apsolvente koji nisu položili ni sve ispite sa prve godine.”

Da je predlog o produžavanju roka za stare studente za dve godine prebrzo i nepromišljeno donet, smatra i prof. dr Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

”Produžavanje roka je i davanje lažne nade mnogim studentima” ,napominje prof. Martić, ”Fakulteti bi trebalo da procene i da, recimo, studentima koji su položili 70 ili 80 odsto ispita daju još jednu šansu. A ako neko za deset godina nije položio ni pola ispita, teško da će za naredne dve uspeti da položi sve preostale.”

Akademci, sa druge strane, očekuju da predlog bude usvojen i da će studenti sa produženim stažom dobiti šansu da diplomiraju.

”Do sada je izbrojano 18.800 kolega koje studiraju po starom programu, a taj broj je i daleko veći. Ako bi bar hiljadu od svih ovih ljudi diplomiralo, produženje roka imalo bi smisla” ,smatra Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Izvor: Novosti

18/02/2014 15:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments