Šveđani istražuju Matematičku gimnaziju

24/01/2014 12:20

Šveđani istražuju Matematičku gimnaziju

Kada se u prostoj računici saberu znanje, talenat i rad, rezultat glasi – Matematička gimnazija. Ova velika “fabrika genijalaca” godinu je započela sa sedam medalja koje su njeni đaci nedavno doneli sa čuvene Olimpijade u Kazahstanu, dok je 2013. završila sa ukupno 26 medalja osvojenih na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Zato ne čudi što se o đake Matematičke gimnazije danas otimaju Oksford i Kembridž, a Šveđani su čak pokrenuli i istraživanje o školi, ne bi li otkrili kako se produkuju takvi genijalci.

”Uspeh je pitanje motivacije. Na tome mnogo radimo u školi, naročito zato što je u ovo vreme teško motivisati decu da uče. Takmičenja su jedan od načina. Ona nisu cilj, već sredstvo da decu podstaknete da rade i da se mladi ljudi privuku nauci ”, priča za 24 sata Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Osim što broji najviše medalja u zemlji (ima ih oko 500 “samo” sa međunarodnih takmičenja), ova škola odudara od svih stereotipa školstva. Njeni đaci, iako zvuči neverovatno, obožavaju da dolaze na časove, u školi ostaju prekovremeno, a u slobodno vreme traže zadatke dovoljno teške da im budu izazov.

”Skoro svi nastavnici su bivši đaci ove škole. Toliko su posvećeni đacima, da uspeh ne može da izostane. Oni svoj posao zaista rade iz ljubavi i entuzijazma, za nastavničke plate koje su daleko od zasluženih”, priča Ognjanović.

Ljubav prema školi je tolika, da i bivši đaci koji danas studiraju na prestižnim svetskim univerzitetima koriste svaku posetu Srbiji da održe predavanje u Matematičkoj gimnaziji.

”U proseku svaki deseti naš đak ode na studije u inostranstvo. Najviše odlaze na Kembridž, Oksford, Berkli. Pre tri godine desilo se da se na Kembridž upisalo šest đaka Matematičke gimnazije, i to iz istog odeljenja. Takav slučaj, kažu, nikada nije zabeležen na ovom univerzitetu. Nakon toga su nas zvali Šveđani i tražili sastanak sa našim đacima, u pokušaju da otkriju kako produkujemo takve genijalce”, priča direktor.

Da uspeh bude veći, jedan od đaka iz te generacije – Luka Milićević proglašen je za najuspešnijeg studenta prve godine na Triniti koledžu na Kembridžu.

Država se konačno setila da pomogne
U odnosu na neke ranije godine, odnos države prema školi polako se popravlja. Ulaganje, kaže direktor, i dalje nije dovoljno da pokrije sve troškove, ali se bar ne smanjuje, a Ministarstvo prosvete trudi se da na vreme obezbedi potreban novac, kaže Srđan Ognjanović.
Izvor: 24 sata
Foto: O. Bunic (24 sata)
24/01/2014 12:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments