Crni cenovnik prosvete

01/10/2014 21:09

Crni cenovnik prosvete

Ministarstvo prosvete procenjuje da je skoro svaka deseta diploma falsifikovana. Cene diploma se kreću od 1000 pa do 10 000 evra, u prodaji učestvuju najviše zaposleni u prosvetnim ustanovama.

Srednjoškolske diplome se više prodaju od fakultetskih. Najčešće se diplome prodaju na fakultetima na kojima ima mnogo diplomiranih studenata kako bi se teže otrkila kupovina diploma.

Prošle godine u Smederevskoj srednjoj školi su uhapšeni rukovodioci zbog izdavanja 500 lažnih diploma vanrednih učenika, istragom je utvrđeno da se cena diploma kretala od 1000 do 3000 evra.

Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije kaže da je Ministarstvo prosvete tokom provere 2000 diploma izdatih u Srbiji za crnogorsku firmu, pronašlo 10% lažnih diploma.

“Osim diploma visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta falsifikuju se diplome sa najuglednijih univerziteta” dodaje Tmušić.

Cena seminarskih radova je oko 50 evra dok je cena diplomskih i do 3000 evra. Ocene u srednjim školana su 100, a cena ispita do 300 evra.

“Ukoliko je samo jedna ocena u pitanju, roditelj to, ako može, završava sa nastavnikom. Ako je reč o većem broju jedinica, onda mora da se uključi i direktor, pa je i cena veća. Dešava se da učenici koji se gotovo nisu ni pojavljivali na časovima na kraju dobiju sve dvojke. Cenu ima i veliki broj neopravdanih časova.” kaže bivši nastavnik jedne beogradske škole koji je dobio otkaz, jer kako kaže nije hteo da učestvuje u malverzacijama u školi.

Izvor: Blic

01/10/2014 21:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments