Novosadski PMF dobio savremenu laboratoriju za fiziku

18/06/2014 17:27

Novosadski PMF dobio savremenu laboratoriju za fiziku

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu je dobio savremenu laboratoriju sa fiziku. U pitanju je donacija Naftne industrije Srbije (NIS) u sklopu projekta ”Energija znanja”. Laboratorija će biti dostupna studentima PMF-a, ali i srednjoškolcima koji se pripremaju za takmičenja.

Jedan od glavnih ciljeva jeste da se u ovoj laboratoriji kasnije odvijaju pripreme đaka i studenata za razne vrste takmičenja, jer će tu imati uslove za sve eksperimente, kažu na fakultetu.

“Ovo je oprema koja će omogućiti i srednjoskolcima i studentima da razvijaju svoje veštine u eksperimentalnoj fizici. Nabavljeni su aparati koji su specifični za nastavne procese, znaci čitavi eksperimenti koji su vezani za oblast fizike”, objašnjava dekan PMF.

“Ova laboratorija je upravo jedan primer kako i nakoji nacin treba da opremimo laboratorije iz fizike ali i drugih fundamentalnih disciplina da bi znanja koja dajemo mladim ljudima bila adekvatna 21 veku”, ističe rektor Miroslav Vesković.

Saradnja između NIS-a i univerziteta u Novom Sadu i Beogradu započeta je u oktobru prošle godine.

U okviru projekta, NIS će do kraja juna opremiti laboratoriju za fiziku u Nišu, i po jedan kabinet za fiziku i biohemiju u Beogradu.

Izvor: RTV

18/06/2014 17:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments