Ne zna se broj privatnih fakulteta

21/02/2014 18:23

Ne zna se broj privatnih fakulteta

U Srbiji ima 97 državnih fakulteta dok je broj privatnih još nepoznat, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u ostavci Tomislav Jovanović.

“Proces reakreditacije privatnih fakulteta u Srbiji je u toku i kad se taj proces završi, negde krajem marta meseca, znaćemo tačno koliki je broj takozvanih privatnih fakulteta koji imaju zvanično priznatu licencu i čije će se diplome vrednovati”, rekao je Jovanović za agenciju Beta.

On je rekao da izvestan broj privatnih fakulteta kod nas radi bez akreditacije, a da je najveći broj njih otvara isturena odeljenja po celoj Srbiji “gde se stiču nekakve diplome koje, nažalost, nisu garant studiranja”.

Govoreći o načinu vrednovanja diploma državnih i privatnih fakulteta, Jovanović je rekao da treba uvesti standardizaciju i kategorizaciju fakulteta koji bi jasno postavili razliku i sprečili izjednačavanje u sistemu vrednosti znanja.

“Nije problem izdavanje diploma već njihov kvalitet, a kvalitet odredjuje renome i ugled obrazovne ustanove koji je preporuka da neko nadje posao i primeni stečeno znanje”, istakao je Jovanović.

On je precizirao da je dva miliona ljudi danas u Srbiji uključeno u prosvetni sistem što prestavlja zavidan nivo koji bi morao da garantuje i visok nivo obrazovanosti jedno zemlje, što kod nas nije slučaj.

“Školstvo u Srbiji zaslužuje mnogo veću društvenu podršku, jer samo sa obrazovanom ljudima možemo da budemo deo savremene Evrope”, kazao je Jovanović prilikom obilaska osnovnih i srednjih škola u Prokuplju.

On je istakao da je nedopustivo da osam miliona evra Evropskoj investicionoj banci bude vraćeno, jer nije postojala volja niti stručni kadrovi koji bi uradili valjane programe za poboljšanje uslova školovanja djacima na jugu Srbije.

“Prokupački gimnazijalci, učenici jedne od najstarijih škola u Srbiji, gde su se odškolovale mnoge generacije stručnjaka i intelektualaca, moraju da imaju iste uslove šklolovanja kao i njihovi vršnjaci u Beogradu, a ne da slušaju nastavu u neuslovnim učionicama u kojima su klupe i stare i po trideset godina”, kazao je Jovanović.

On se založio i za prerastanje Više poljoprivredno-stručne škole u Prokuplju u fakultet čime bi ova sredina postala univerzitetski centar i obrazovala stručnjake iz oblasti poljoprivrede grane koja je najzastupljenija u Topličkom okrugu .

“Bez visokoobrazovanih kadrova iz oblasti poljoprivrede mi ne možemo biti ravnopravna konkurencija u proizvodnji i plasmanu poljoprivrednih proizvoda razvijenoj Evropi”, kazao je Jovanović i dodao da je već počela primena zakonskih akata o liberalizaciji uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Jovanović je kazao da će se založiti za otvaranje novih stručnih profila, budućih balneologa i stručnjake za lečenje u banjsko klimatskim lečilištima, kojima Toplički kraj obiluje.

“Nama nedostaju stručnjaci u banjskim i klimatskim lečilištima, a ova škola u Prokuplju mogla bi da bude prva koja će obrazovati ove stručnjake”, naglasio je Jovanović i dodao da na ovaj način uvodimo srednje stručne škole i fakultete u proces konkurentnosti.

Izvor: Beta

21/02/2014 18:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments