Troškovi fakulteta diktiraju cenu

23/03/2014 11:04

Troškovi fakulteta diktiraju cenu

Za studije na istim fakultetima, u zavisnosti od univerziteta, školarine i do tri puta skuplje. Nadležni se žale da država daje minimalna sredstva za održavanje i materijalne troškove nastave.

Buduće brucoše pri izboru željenog fakulteta sačekaće šarenolike cene studiranja. Prema sadašnjim cenama, mašinstvo je najskuplje u Novom Sadu, a studiranje ekonomije u Beogradu jeftinije je nego u Subotici.

Školarine se formiraju prema troškovima fakulteta. Država za samofinansirajuće studente ne daje ni jedan dinar, pa bi oni sami trebalo da snose kompletnu cenu svog školovanja, objašnjavaju na Univerzitetu u Beogradu.

Prorektor Univerziteta u Beogrdau Miodrag Popović napominje da studenti u većini slučajeva plaćaju negde od 40 do 60 odsto od stvarne cene studiranja. Recimo, Ekonosmki fakultet u Beogradu ima nižu školarinu nego Ekonomsku fakultet u Subotici, dodaje Popović.

Studije mašinstva najskuplje su u Novom Sadu – 90.000 dinara.U sklopu su studija tehničkih nauka sa još 9 departmana i 84 različita studijska programa.

Student prodekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Igor Grajić kaže da ta obrazovna ustanova posluje sa jednom školarinom za sve studente i da je zbog toga tolika i cena.

„A kao primer možemo navesti školarinu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu koja je znatno skuplja od našeg menadžmenta, a studijski programi su gotovo identični“, navodi Grajić.

Student mašinstva u Kragujevcu izdvaja 30.000 dinara, odnosno tri puta manje nego njegov kolega u Novom Sadu.

„Ne treba opterećivati roditelje naših studenata krizom u zemlji tako da zbog toga nismo menjali cene“, ističe rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević.

Veliki problem je kako obezbediti kvalitetnu nastavu – kupiti hemikalije, tonere, platiti komunalije, pa je trećina fakulteta u Beogradu najavila mogućnost povećanja školarina, koje nisu menjane godinama unazad.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević kaže da resorno ministarstvo ne uplaćuje dovoljno sredstava ni za održavanje, kao i da minimalno uplaćuje za materijalne troškove nastave.

Ministarstvo prosvete daje mišljenje, a Saveti fakulteta odlučuju o visini školarina. Taj posao bi trebalo da se završi do 1. maja, do kada treba da se objavi i konkurs za upis nove generacije brucoša.

Izvor: RTS

23/03/2014 11:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments