Univerzitet u Beogradu visoko ocenjen!

09/08/2018 13:49

Univerzitet u Beogradu visoko ocenjen!

Univerzitet u Beogradu rangiran je u 27 oblasti, više nego prošle godine, na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima.

Najstariji univerzitet u Srbiji visoko je ocenjen u okviru polja prirodno-matematičkih nauka, zatim tehničkih nauka, bionauka, medicinskih nauka, društvenih nauka.

Visoko ocenjeni

Univerzitet u Beogradu najbolje je rangiran u prehrambrenoj tehnologiji, gde se našao na 43. mestu, zatim u Rudarstvu i inženjerstvu na 76. mestu od 100. i u oblasti metalurškog inženjerstva, na 101. od 150 mesta.

Kada je reč o prirodno – matematičkim naukama, u oblasti matematike rangiran je između 201. o 300. mesta u svetu, iz fizike između 150. i 200. mesta, hemije 301. i 400. mesta u svetu.

Na ovoj prestižnoj listi, pored Univerziteta u Beogradu po naučnim oblastima, našla su se još tri univerziteta iz Srbije: Univerzitet u Novom Sadu – rangiran u oblasti prehrambene tehnologije, hemijskog inženjerstva i veterinarskim naukama; Univerzitet u Nišu – u oblasti matematike i hemijskog inženjerstva i Univerzitet u Kragujevcu – u oblasti matematike.

Šangajski univerzitet “Cao Tun”, uveo je prošle godine rangiranje po užim naučnim oblastima.

Šangajska lista 500 najboljih univerziteta u svetu biće objavljena polovinom avgusta.

Kriterijum za rangiranje na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta: broj Nobelovaca koji su studirali ili trenutno rade na određenom univerzitetu, broj objavljenih naučnih radova na SCI listi, citiranost radova, uticaj na nauku, uticaj univerziteta u regionu.

09/08/2018 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments