Međunarodni dan studenata: Akademci nezadovoljni

25/11/2013 01:05

Međunarodni dan studenata: Akademci nezadovoljni

Danas se obeležava Međunarodni dan studenata, ali akademci iz Srbije nisu zadovoljni. Oni ukazuju na otpor da se reforma započeta Bolonjskom deklaracijom ispuni do kraja, kao i da se prihvate studentske sugestije.

Nastavni programi su obimni, literatura zastarela, a ne manje važan problem mladih je manjak mesta u studentskim domovima, neadekvatan broj i visina stipendija, visoki kriterijumi za dobijanje stipendije, izjavio je predsednik Studentske unije Srbije (SUS) Bojan Vojinović.

U Beogradu 35 godina nije izgrađen studentski dom, a teška finansijska situacija otežava iznajmljivanje stana.

Cene smeštaja u domovima i hrane u menzi su povećane 30 posto, dok su stipendije ostale na starim iznosima i iznose 6.100 dinara mesečno. Isplata stipendija je neredovna, a troškovi hrane i smeštaja se kreću oko 7.000 dinara mesečno.

Vojinović je takođe naveo da je uslov za dobijenje stipendije prosečna ocena 9.00, a da se SUS zalaže da se ona vrati na 8.50.

Velika konkurencija za mesta u domovima dovodi do situacije u kojoj prosečno tri studenta konkurišu za jedno mesto. SUS predlaže da se formira fond koji bi uključivao ministarstva, univerzitete i opštine za finansiranje izgradnje novih domova. Vojinović je naglasio da studiranje ne sme da bude privilegija bogatih.

Međunarodni dan studenata se obeležava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo, kao i sećanje na 17. novembar 1939. godine kada je 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije pogubljeno od strane nacista.

Tada je više od 1.200 studenata odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet su pretvoreni u kasarne.

17. novembar je kasnije proglašen za Međunarodni dan studenata od strane Međunarodnog veća studenata.

Izvor: Tanjug

25/11/2013 01:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments