Kako dobiti stipendiju EU?

12/12/2013 14:12

Kako dobiti stipendiju EU?

Informativni centar Evropske unije i kancelarije ”Tempus” fondacije organizovali su ”ErasmusUP”, druženje i tvitovanje na kome je oko 100 studenata upoznato sa mogućnostima za dobijanje stipendija EU za osnovne, master i doktorske studije.

U saopštenju je navedeno da je Irena Žuvela iz Kancelarije fondacije ”Tempus” u Beogradu do detalja objasnila postupak izbora studija, prijavljivanja, prikupljanja potrebnih dokumenata, odlaska, smeštaja, visina stipendija, povratka u Srbiju i nostrifikacije diploma.  

Ona je istakla da je trenutno otvoreno 138 programa, kao i to da je kroz programe ”Erasmus” i ”Tempus” prošlo više od 1.000 studenata iz Srbije.

”Prijavljivanje je po pravilu onlajn i sva potrebna dokumenta moraju biti prevedena na engleski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača. Vrlo je bitno da obratite pažnju na motivaciono pismo koje je može biti ključno jer nema intervjua sa kandidatima.”, rekla je Žuvela.

Naglasila je da su motivacija i rešenost za uspehom često važniji od proseka, i pozvala je zainteresovane da se za sva pitanja obrate kancelariji i posete sajt www.tempus.ac.rs ili EU Info centar u Domu omladine.

Polaznici programa koji su studirali u Češkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Holadniji su govorili o svojim iskustvima, pripremama za studije, kontaktima… Oni nisu krili oduševljenje programima kroz koje su prošli, i naglasili su da je stipendija od oko 1.000 evra mesečno uglavnom bila dovoljna.

I oni su insistirali na tome da su upornost i želja najbitniji, i da se početna skepsa “ma gde će baš mene da izaberu” mora prevazići.

Bivši stipendisti su naglasili da postoje velike šanse da vas izaberu ukoliko prikupite svu potrebnu dokumentaciju.

Posetiocima su se obratili predstavnici Erasmus studentske mreže ESN, a prikazan je i film ”Erasmus Mundus”, u kome bivši stipendisti detaljno govore o studijama, druženju i tome kako im je Erasmus ”promenio život”.

Izvor: Tanjug

12/12/2013 14:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments