Domovi ne vraćaju depozit studentima

12/12/2013 15:00

Domovi ne vraćaju depozit studentima

Studenti Novosadskog univerziteta koji žive u domovima pre useljenja moraju da uplate depozit u iznosu od 1.000 dinara za ”materijalnu štetu”. Ništa ne bi bilo sporno da se taj novac vraća studentima po napuštanju doma u slučaju da nisu napravili materijalnu štetu, ali se taj depozit nikad ne refundira.

”Tim novcem plaćamo štetu koja nastane u studentskim domovima tokom školske godine. Eventualni ostatak ulažemo u poboljšanje uslova boravka u studentskim domovima, besplatan internet, održavanje i popravku sprava u teretanama, nabavku knjiga za biblioteke, domski vešeraj. Sve ove usluge su besplatne”, kaže Goran Milovac iz Službe za odnose s javnošću Studentskog centra Novog Sada.

U novosadskim domovima ima 2.662 studenta, što znači da se po ovom osnovu uzme 2.662.000 dinara godišnje. Nema odgovora na šta je konkretno taj novac potrošen ove ili prošle godine.

”Odgovor na ovo pitanje trenutno nemam jer ovim informacijama raspolažu direktor i zamenik direktora, koji su danas službeno odsutni. Odgovore, eventualno, možemo poslati sutra”, rekao je Milovac.

Iako je naglašeno da studenti ovaj novac uplaćuju na ime eventualne materijalne štete, on nikad ne bude vraćen studentima koji nisu načininili nikakvu štetu.

”Ne, taj novac se nikada ne refundira. Ulažemo ga u unapređenje uslova studiranja i boravka u domovima”, objasnio je Milovac.

Inače, teretane, vešeraji i biblioteke, u koje ulažu novac, ipak ne postoje u svim studentskim domovima. Teretana postoji u domovima “Sajmište” i “Car Lazar” (Novi Sad), “Mihajlo Predić dr Miša” (Zrenjanin) i “Dr Zoran Đinđić” (Sombor). Vešeraje, od ukupno deset domova, poseduje šest, a još je manji broj domova koji imaju biblioteke, tačnije samo dva – “Slobodan Bajić” i “Car Lazar”.

Studentske kartice

Studenti imaju mogućnost i da kupe studentsku karticu, koja važi dve godine, ali neophodno je, ipak, da bude reaktivirana posle godinu dana. Izrada kartice košta 2.500 dinara, a reaktivacija 1.400. Tim sredstvima se u stvari produžuje članstvo u EYCA i ISIC, kao i UNIQA osiguranje. “Ukoliko student ne uplati ovaj novac, njegova kartica postaje nevažeća”, kaže Milovac.

Izvor: 24 Sata

12/12/2013 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments