Studentkinje napravile igračku koja brine o zdravlju deteta

21/12/2013 16:40

Studentkinje napravile igračku koja brine o zdravlju deteta

Dve zagrebačke studentkinje su pokrenule startup projekat i kreirale pametnu igračku koja prati zdravstveno stanje deteta. Sa pravim nastupom na tržištu ova igračka može postići  veliki uspeh.

Radi se o igrački Teddy the Guardian, koju su kreirale Josipa Majić i Ana Burica. Udovi, uši i nos ove igračke su opremljene senzorima koji prate detetov rad srca, temperaturu i zasićenje kiseonikom.

teddy the guardian

Teddy the Guardian

Ovaj projekat je već odnosio pobedu na raznim startup konferencijama, a njegove kreatorke su već uspešno realizovale još jedan medicinski projekat –  IDerma.

Čipovi sa ugrađenim senzorima snimaju informacije o radu srca, telesnoj temperaturi i zasićenosti kiseonikom svaki put kada dete zagrli Teddy-ja, ili stavi njegovu šapu na čelo. Onda se podaci u realnom vremenu prenose na mobilnu aplikaciju koja te podatke analizira.

Želja ovih mladih preduzetnica je i da povežu tekstilnu industriju sa novom tehnologijom i mogućnostima koje pružaju medicinski senzori, kojima se upravlja preko sistema otvorenog koda.

Ovaj proizvod razvijaju uz pomoć mentora iz SAD, Japana i Austrije, koje su upoznale tokom studija u inostranstvu, kao i na brojnim međunarodnim informatičkim takmičenjima, na kojima su osvojile velik broj nagrada.

Sada čekaju ozbiljnog investitora voljnog da uloži novac u njihov projekat.

Njihov projekat IDerma već koriste mnoge klinike u svetu. U pitanju je softversko rešenje koje omogućava dermatolozima (a i šire u medicini) da prikupljaju podatke o pacijentima i prate terapiju na personalizovan način. Na taj račin se rešava problem neadekvatnog praćenja stanja i omogućava se interaktivna komunikacija između lekara i pacijenata.

Izvor: Gde Investirati

21/12/2013 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Predrag Stojadinović
10 godine ranije

Nice!