Zbog birokratije ostali bez stipendije

15/02/2014 14:23

Zbog birokratije ostali bez stipendije

Zbog povećanja iznosa studentskih stipendija sa 6.100 na 8.400 dinara, smanjen je broj studenata kojima je ona odobrena, jer su sredstva za njihovu isplatu u budžetu ostala ista. Tako je sa oko 14.000 stipendija, koliko ih je isplaćivano prošle godine, taj broj ove godine spao na 8.500.

Ipak, nije samo manji broj stipendija uticao na to da neko ostane bez nje. Kod studenata master studija zabunu je izazvao obrazac o nezaposlenosti, jer mnogi od njih nisu znali u kojoj službi treba da ga nabave, pa su zbog nepotpune dokumentacije odbijeni na konkursu.

U konkursu za dodelu studentskih stipendija kao dokaz o nezaposlenosti navodi se izvod iz evidencije službe za zapošljavanje ili potvrda nadležnog organa, ali se ne navodi koji nadležan organ je u pitanju. Tako su pojedini studenti, potvrdu da nisu u radnom odnosu, nabavljali u nekoliko različitih službi.

Prema rečima Vojislava Pejića, studenta master studija Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao dokaz da nije u radnom odnosu pribavio je potvrde u Birou i u Socijalnoj službi, ali to nije bilo dovoljno da dokaže da je nezaposlen.

“Poslali smo ta dokumenta, ali samo određenu grupu studenata, tačnije njih 18, nazvali su sa našeg fakulteta i rekli da im dokumentacija nije potpuna i oni su dobili stipendiju, a mi koji nismo o tome bili obavešteni nismo je dobili”, objašnjava Vojislav Pejić, student PMF.

Ono što studentima nije rečeno, jeste da se pod potvrdom sa Biroa podrazumeva radna knjižica, a ne samo obrazac, pa je njihova prijava okarakterisana kao nevažeća zbog nepotpune dokumentacije.

Vojislavova koleginica Ana Vidović je među onima kojima je sa fakulteta javljeno da nema potpunu dokumentaciju, ali kako kaže, ne zna zbog čega je o tome obaveštena, a drugi nisu.

“Mene su zvali i još 17 studenata, čovek koji je zadužen za stipendije kod nas na fakultetu i rekao je da donesem dokument da nisam zaposlena. Ja sam pitala odakle da ga donesem, on mi je rekao da ili sa Biroa, ali da se prijavim na Biro, ili od PIO fonda i ja sam odlučila da donesem sa PIO fonda i meni je odobrena stipendija, a njima pedesetak nije”, ističe Ana Vidović, studentkinja PMF.

U Ministarstvu prosvete kažu da su studenti koji su se raspitivali mogli da saznaju na vreme koji dokument je potreban i u kom obliku i da Ministarstvo ne može da obaveštava nekoliko hiljada studenata da nemaju sve potrebne papire.

Ipak, dodaju da više informacija o tome zbog čega konkretno je neko odbijen mogu reći tek nakon uvida u dokumentaciju koju je student dostavio prilikom prijave, ali da im je za to potrebno više vremena, jer se Univerzal banka, koja je do sada isplaćivala kredite i stipendije, nalazi pod stečajem, pa je teže doći do takvih podataka.

Izvor: RTV

15/02/2014 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments