Postaje li WiFi prošlost?

11/12/2018 12:00

Postaje li WiFi prošlost?

WiFi je definitivno promenio živote i svakodnevnicu mnogih, ali to ne isključuje činjenicu da često izaziva nervozu usled nepouzdanosti.

Naime, kompanije, kojima je potrebna pouzdana mreža, gledaju da implementiraju novije načine umrežavanja opreme i zaposlenih. U ovom slučaju reč je o 5G.

Mobilni internet

Mobilni internet je brži od WiFi u mnogim zemljama, uključujući i našu državu. Naime, prelazak na 5G će osigurati brže povezivanje.

Prema pisanju časopisa MIT Technology Review, jedna od kompanija koja razmišlja o privatnim mrežama je Audi, a pripreme i testiranje 5G mreže za svoje robote započela je ovog leta.

Pored kompanije Audi, za 5G mrežu zainteresovane su i druge velike kompanije BMW, Daimler i Volkswagen ali i komunalne i brodske luke, zajedno sa proizvodnim, naftnim, gasnim i hemijskim kompanijama.

Prema proceni jedne istraživačke kompanije, privatne 5G mreže će verovatno doneti veliku dobrobit kompanijama, odnosno tržište će generisati 356 milijardi dolara za deset godina.

U bliskoj budućnosti, troškovi mogu biti ograničavajući faktor za manje kompanije koje su zainteresovane za 5G. Na prepreke pri dobijanju spektra bežičnog pristupa, koji im je potreban kako bi upravljale svojim mrežama, mogu naići i veće kompanije.

Kada kompanije jednom dobiju svoju opremu i pristup sektoru, imaće mogućnost da izgrade svoje mreže čak i ako im mobilni operateri nisu omogućili 5G za njihove poslovne sajtove.

11/12/2018 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments