Najpreciznija skener aplikacija za slepe

17/07/2017 14:37

Najpreciznija skener aplikacija za slepe

Kompanija Majkrosoft kreirala je novi aplikaciju za pametne telefone koja je namenjena slepim i slabovidim osobama, odnosno osobama sa oštećenim vidom.

Cilj aplikacije je da uz pomoć računarske vizije opiše okolinu osobi koja je koristi. Ukoliko se kamera telefona usmeri ka osobi – može se saznati ko je ta osoba, ali i kako se ona oseća. Kameru je moguće usmeriti i ka nekom proizvodu da bi korisnik aplikacije saznao o kakvom je proizvodu reč.

Aplikacija funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja radi na lokalnom nivou. Kompanija je prototip aplikacije predstavila prošle godine na Build konferenciji, ali je od ove nedelje na raspolaganju korisnicima u Americi.

Osim što prepoznaje ljude koji su prethodno viđeni i pogađa godine i osećanja nepoznatih osoba, napravljena je i da, na osnovu barkoda, identifikuje kućne uređaje. Takođe čita i skenira dokumente i prepoznaje američku valutu. Pošto su svi računi u dolarima iste boje i veličine, osobe sa oštećenim vidom se u tim situacijama teško snalaze.

Najosnovnije funcije aplikacije se izvršavaju direktno na uređaju, što znači da je informacijama moguće pristupiti brže i kada nema stabilne internet konekcije.

Aplikacija je najkorisnija za čitanje podataka poput znakova i menija, ističu iz Majkrosofta i dodaju da osnovni zadatak aplikacije nije samo prepoznavanje znakova, već i navođenje korisnika kako da najpreciznije postave kameru u cilju dobijanja podataka.

Aplikacija se od drugih sličnih razlikuje i u brzini, jer je informaciju moguće dobiti za svega nekoliko milisekundi.

Izvor: 021.rs

17/07/2017 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments