Kako sačuvati bateriju na mobilnim uređajima

17/12/2015 14:09

Kako sačuvati bateriju na mobilnim uređajima

Savremena tehnologija nam je omogućila različite mobilne uređaje koje možeo koristiti na bilo kom mestu, ali je njima potrebna posebna nega i pažnja kako bi trajali duže.

Kako su se razvijale mogućnosti koje nam nude uređaji kao što su mobilni telefoni i računari, tako se razvijao i proces njihove proizvodnje, kao i materijali od kojih su napravljeni.

Baterije u novijim modelima mobilnih telefona i laptopova su litijum-jonske koje su veoma osetljive na toplotu, zbog čega je veoma važno da se ovi uređaji hlade, odnosno da ne budu izloženi direktnom izvoru toplote.

U našim domovima sve su popularniji norveški radijatori i finski radijatori. Pored toga što odlično greju, pogodni su da na njih “nakačimo” stvari, poput mobilnih telefona. Zbog velike temperature potrebno je izbegavati da telefone i laptopove držimo pored radijatora i sličnih izvora toplote, pa čak i u blizini našeg tela.

Na litijum-jonske baterije štetno utiče temperatura iznad 35 stepeni, što i našu telesnu temperaturu svrstava u previsoke i štetne za vek trajanja ovih baterija.

woman-791185_1280

Trebalo bi izbegavati držanje mobilnog telefona u džepu, kao i držanje laptopa direktno na krilu dok nešto na njemu radite.

Ukoliko želite da bateriju na laptopu održite što duže “u životu” potrebno je da nabavite uređaj za hlađenje ovih računara koji će pomoći bateriji da se hladi, čime joj se produžava životni rok.

Problem sa mobilnim telefonima je taj što oni nemaju više mogućnsoti za hlađenje, pa se oni hlade samo cirkulacijom vazduha. Zato je važno ne držati ih u džepu blizu tela jer, osim što im je smanjena cirkulacija vazduha, nalaze se preblizu izvoru temperature više od one koja im “prija“.

17/12/2015 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments