Google teži humanijoj verziji veštačke inteligencije?

02/11/2018 16:09

Google teži humanijoj verziji veštačke inteligencije?

Kompanija Google saopštila je da će uložiti 25 miliona dolara za projekte koji traže način da putem veštačke inteligencije kompjutera stvore humanije društvo.

U pitanju je projekat koji je deo šire Google-ove inicijative “AI za društveno dobro” čiji je cilj smanjenje zabrinutosti da će napredak u veštačkoj inteligenciji uništiti poslove ili biti vojno iskorišćen za autonomno ubijanje ljudi.

Humanija veštačka inteligencija

Druge kompanije su takođe preduzele slične korake u bavljenju etičkim pitanjima kada je reč o domenu veštačke inteligencije. Microsoft je odvojio 115 miliona dolara za inicijativu “AI za dobro”, odnosno za organizacije koje razvijaju veštašku inteligenciju za humanitarne, ekološke i slične projekte.

Google je predstavio kako se AI tehnologija koristi za dijagnostiku bolesti, zatim za pomaganje ljudima s invaliditetom, predviđanje rizika od poplava i zaštitu ugroženih vrsta.

Međutim, uprkos obavezama, namerama i konkretnim ciljevima Google-a i Microsoft-a i dalje je prisutan duh skretanja AI u veoma pogrešnom pravcu.

Pored dobre strane veštačke inteligencije, Microsoft radi na dobijanju velikog ugovora s američkom vojskom, što je ranije tokom meseca rezultiralo slanjem otvorenog pisma od strane zabrinutih zaposlenih, da bi kompanija mogla izdati sopstvene principe veštačke inteligencije.

Na zvaničnom blogu Microsoft-a, potvrđena je odlučnost dobijanja ugovora uz obećanje da će se u slučaju da ga dobije baviti svim eventualnim etičkim pitanjima.

Google je odlučio da se ne nadmeće za ugovor s vojskom nakon protesta zaposlenih. Naime, ova kompanije je došla do zaključka da se ugovor ne poklapa sa njihovim principima za veštačku inteligenciju.

02/11/2018 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments