Prvi domaći mobilni telefon napravljen na FTN-u

21/11/2014 14:51

Prvi domaći mobilni telefon napravljen na FTN-u

Studenti pete godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Filip Milivojčević i Srđan Stanković napravili su “prvi srpski mobilni telefon”, odnosno PST.

Njih dvojica su telefon napravili u okviru predmeta projektovanja elektronskih sistema na Katedri za primenjenu elektroniku. Oni su imali velike ambicije da naprave prvi srpski mobilni uređaj, a to im je i pošlo za rukom.

Oni kažu da uređaj, koji je još uvek pilot projekat, trenutno može da se koristi za pozive i za SMS poruke, a prva faza projekta završena je za mesec dana, mada su neki delovi već bili gotovi. Najveći izazov za njih je predstavljalo pravljenje softvera za primanje poziva i zvanje, rekao je Filip. Njegov kolega Srđan kaže da se uređaj sastoji iz tri dela, od toga su dva modula dobili od fakulteta, a jedan koji ta dva spaja napravili su sami.

PST sadrži TFT ekran koji koristi za interakciju sa korisnikom, a unos sadržaja za sada se obavlja preko tastature. Na PST-u se nalaze i eksterne slušalice sa mikrofonom, koje se koriste za reprodukovanje i ostvarivanje govora.

Ukoliko korisnik želi nekog da pozove, na glavnom ekranu treba da odabere ikonicu sa telefonom i da unese željeni broj, a isti princip primenjuje se i na SMS poruke – treba samo kliknuti na SMS simbol.

Oni kažu da će sledeći korak biti izbacivanje tastature i implementacija ekrana na dodir, i ubacivanje svih delova u jednu masku. U planu imaju i pravljenje dodatnih aplikacija u samom meniju, od kalendara, vremena, stanja na bateriji, a krajnji cilj im je ubacivanje Android sistema.

Do sada je za izradu prototipa PST-a bilo potrebno 11.000 dinara, ali u cenu nije uračunat rad njegovih tvoraca. Vladimir Rajs, asistent na Katedri za elektroniku, kaže da do sada studenti nisu patentirali ovakve izume, već da su se više bavili pravljenjem softvera za upravljanje putem mobilnih telefona.

Rajs kaže da je ovo još uvek pilot projekat, ali da će se s vremenom obogatiti sadržajem i smanjiti njegova veličina. Na kraju bi FTN mogao i da napravi prvi domaći mobilni telefon za široko tržište – kaže Rajs.

Studentima je ovo bio završni ispitni projekat, iz koga su dobili desetke. Osim studenata i Vladimira Rajsa, na projektu je učestvovao i asistent Vladimir Milosavljević, dok je profesor na ovom predmetu Miloš Živanov.

Izvor: 24 sata

21/11/2014 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments