7 mitova o pametnim telefonima

10/11/2015 16:05

7 mitova o pametnim telefonima

Mnogo toga znamo o mogućnostima koje pruža savremena tehnologija. Međutim, još uvek postoje mitovi o tome kako da se na pravi način koriste pojedini uređaji.

Pametni telefoni su postali svakodnevna potreba, a o tome šta im šteti i kako se pravilno koriste još uvek se diskutuje.

Ovo su najčešći mitovi o pametnim telefonima u koje se još uvek veruje:

Gašenje aplikacija štedi bateriju

Iako deluje logično, ovo ipak nije istina. Redovno zatvaranje aplikacija i ponovno pokretanje troški više baterije nego da aplikaciju ostavite otvorenu non-stop. Ovo posebno važi za one aplikacije koje redovno koristite i na kojima provodite više vremena svakog dana.

Kada telefon mora da pokrene aplikaciju, on je celu učitava u memoriju, a to je ono što najviše utiče na bateriju, odnosno ono što je najviše troši.

Airplane mode štedi bateriju

Poseban režim rada, pod nazivom Airplane mode, predstavlja način na koji će vaš telefon raditi. Mnogi misle da ukoliko uključe ovaj režim rada mogu da znatno uštede na trošenju baterije. Međutim, ovo je takođe još jedan od mitova.

Ukoliko gledamo neki video-snimak pod uključenim Airplane mode-om možemo uštedeti samo pola sata baterije, što nije ni približno onome koliko mislimo da ćemo uštedeti.

Za telefon odgovara samo punjač koji ste dobili sa njim

Ovo je potpuno netačno, jer za pametne telefone možete koristiti bilo koji punjač koji mu odgovara. Naravno, bolje je koristiti originalne punjače, ali to ne mora biti samo onaj koji ste dobili sa svojim pametnim telefonom.

Više megapiksela – bolja fotografija

Za sve one koji se ne razumeju previše u fotografiju, ovo deluje kao nešto logično. Međutim, ovo uopšte nije istina. Naravno da je bitno koliko piksela ima kamera, ali još bitnija njihova veličina.

Tako kamere sa nižim brojem piksela mogu praviti kvalitetnije fotografije od onih koji imaju veći broj manjih piksela.

Baterija se puni tek kada je potpuno prazna

Današnji pametni telefoni poseduju litijum-jonske baterije, a ovo pravilo postoji i pre nego što su se ove baterije pojavile. Ranije su baterije imale “memory effect”, pa je zbog toga bilo potrebno da se popuno isprazni pre nego što počnete da je punite. Na taj način se kapacitet baterije čuvao, što ne važi za baterije u savremenim telefonima.

Baš zbog toga što više nemaju “memory effect”, baterije u pametnim telefonima možete puniti bilo kad i koliko hoćete.

Čuvanje baterije u frižideru

Mit da se hlađenjem telefona čuva baterija – jednostavno nije tačna. Ovo može samo negativno da utiče na funkcije telefona. Moderna tehnologija omogućila je da pametni telefoni mogu da normalno funkcionišu na temperaturi od 0 do 35 stepeni Celzijusa.

Loše je puniti telefon cele noći

S obzirom na to da se baterije na pametnim telefonima relativno brzo prazne, nije retka situacija da smo primorani da telefon punimo svaki dan, odnosno tokom noći, kako bismo obezbedili dovoljno energije telefoni kako bi mogao da funkcioniše narednog dana.

Međutim, mnogi bez razloga smatraju da je ovo štetno za telefon. Pametni telefoni se pune – dok se ne napune, a kada se baterija napuni 100% – ne morate ga isključivati sa punjača.

Originalni punjači neće dozvoliti da se baterija “prepuni”, odnosno da počne da se zagreva nakon što se napunila do kraja. Ukoliko telefon stoji satima na punjaču iako je napunjen – neće mu se ništa dogoditi – zato ne brinite ako zaspete sa telefonom na punjaču.

10/11/2015 16:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments