Google slavi 18. rođendan!

27/09/2016 09:58

Google slavi 18. rođendan!

Pre tačno 18 godina pokrenut je Google, koji je od skromnog početka stigao do statusa najpopularnijeg internet pretraživač na svetu.

Kada su Leri Pejdž i Sergej Brin pokrenuli Google (u jednoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji) sigurno nisu mogli ni da pomisle da će ih upravo ova ideja svrstati među najbogatije ljude na svetu. Pejdž i Brin su 12. i 13. na Forbes-ovoj listi najbogatijih ljudi sveta, sa bogatstvom od 35,2 odnosno 34,4 milijarde dolara.

Prema vrednosti kompanija Google, koja je na tržištu vredna 541 milijardu dolara, nalazi se na drugom mestu – odmah posle Applea.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu delatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata i drugo.

Prošle godine kompanija je napravila reorganizaciju i pokrenula krovnu korporaciju Alphabet pod kojom se, između ostalih, nalazi jedinica za robotiku i automobile, naslednica Boston Dynamics kompanije.

Kako bi obeležio svoj rođendan, Google je na početnoj stranici postavio poseban Google Doodle:

google-rodjendan

Izvor: B92

27/09/2016 09:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments