Nova poskupljenja za novosadske studente

04/09/2013 22:24

Nova poskupljenja za novosadske studente

Univerzitet u Novom Sadu će od oktobra početi da primenjuje veće cene smeštaja i menze. Smeštaj u domu će koštati od 1430 do 1860 dinara, a menza će dnevno koštati 170 dinara.

Studente koji se školuju na državnom budžetu u novoj školskoj godini, očekuje poskupljenje pojedinačnih obroka, doručak će poskupeti sa 31 na 40 dinara dok će ručak sa 55 na 72 dinara, a večera sa 46 na 59 dinara.

Odluku o promeni cena smeštaja i ishrane donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja krajem prošlog septembra, rešenje je potpisao neposredno pre odlaska sa funkcije Žarko Obradović.

“Cena učešća budžetskih studenata prilikom plaćanja smeštaja i ishrane nije menjana već četiri godine. Sada je Ministarstvo donelo rešenje o povećanju za blizu 30 odsto za smeštaj u domovima i hranu u menzama. Novi cenovnik počećemo da primenjujemo prvog oktobra.”, kaže direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba.

Cene smeštaja u studentskom domu prve kategorije u Novom Sadu je 1860 dinara, što je na godišnjem nivou više za 5500 dinara. Studenti koji se nalaze u smeštaju druge kategorije moraće da izdvoje oko 4000 dinara više nego do inače. Ako se student hrani ceo mesec u studentskoj menzi, na mesečnom nivou moraće da pripremi 1200 dinara više nego inače.

“Poskupljenje ishrane i smeštaja moralo je da bude najavljeno barem šest meseci ranije i naravno da se studentski predstavnici pitaju za mišljenje. Po hodnicima doma već se mogu čuti negodovanja zbog ove neočekivane odluke.” kaže Nenad Duraković, stanar Studentskog doma “Nikola Tesla”, on dodaje da poskupljenje smeštaja i menze treba ranije najaviti studentima.

“Umesto početka razgovora na temu rangiranja studenata za stipendije i studentski smeštaj, o problemima lokacije jedne menze u Novom Sadu, mi dobijamo novi pritisak podizanjem cena smeštaja i ishrane studenata”, revoltiran je predsednik novosadskog Studentskog parlamenta Aleksandar Kobilarov, uz napomenu da su “ulični protesti studenata jedina alternativa ovakvoj odluci.” kaže studentkinja Marija Simeunović, stanarka Doma “Slobodan Bajić”.

Izvor: B92

04/09/2013 22:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments