Ministar Jovanović najavio zatvaranje ilegalnih fakulteta

13/12/2013 17:55

Ministar Jovanović najavio zatvaranje ilegalnih fakulteta

Ministar prosvete Tomislav Jovanović najavio je da će biti zatvorena sva nelegalna, isturena odeljenja fakulteta, gde god da se nalaze u Srbiji.

”Akcija je već počela, inspektori se pripremaju, ali ne smemo da otkrivamo lokacije, jer bismo tako upozorili vlasnike da se sklone i nastavu premeste na druge adrese”, rekao ministar u intervjuu za Novosti.

On je ocenio da je izdavanje nelegalnih, “vikend“ diploma” pogubno za celo društvo, i dodao da je otkriveno da postoje čak i nelegalne srednje škole.

”Još veći problem je što ogroman broj matičnih fakulteta koji otvaraju ta isturena odeljenja nije iz naše zemlje. Oni bez ikakve odgovornosti izdaju bezvredne diplome”, napominje Jovanović.

Međutim, on navodi da je broj nelegalnih diploma mali, objašnjavajući da se ta dokumenta izdaju na svojim matičnim fakultetima, a ne u isturenim odeljenjima koja nemaju akreditaciju i dozvolu za rad.

”Svako mora da snosi svoj deo odgovornosti u obrazovanju, pa tako i oni koji upisuju sumnjive fakultete sami preuzimaju odgovornost za to da neće moći da se zaposle”, upozorava ministar.

Upitan kako će đaci prepoznati u velikoj ponudi kvalitetne studije, ministar najavljuje da će država do kraja tekuće školske godine doneti kategorizaciju svih fakulteta u zemlji, prema kojoj će se vrlo dobro znati ko ima prednost pri zapošljavanju.

On dodaje da će u rangiranje biti uključeni i privatni i državni fakulteti svih univerziteta.

Povodom rezultata PISA testa koji je pokazao da je skoro 40 odsto naših učenika funkcionalno nepismeno, Jovanović kaže da će se kroz stručne seminare nastavnicima objasniti kako da imaju drugačiji pristup postojećoj materiji.

”Ključ je u drugačijem načinu izlaganja i učenja gradiva”, zaključio je ministar.

13/12/2013 17:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments