Saradnja FTN-a i Medicinskog fakulteta

08/10/2014 12:03

Saradnja FTN-a i Medicinskog fakulteta

Ove godine je na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u saradnji sa Medicinskim fakultetom primljeno 60 brucoša na novi odsek pod imenom biomedicinsko inženjerstvo. Oni će biti zaduženi za programiranje i održavanje sofisticiranih bolničkih aparata i medicinskih robota.

Šef ovog studijskog programa jedinstvenog za naše prostore je prof. dr Nikola Jorgovanović. On je izjavio da se radi o primeni inženjerskih tehnologija u medicini tako da se olakša komunikacija između lekara, pacijenta i tehnike. Biomedicinsko inženjerstvo se primenjuje širom sveta, pogotovo pri ugrađivanju neuroproteza u mišiće, u kardiovaskularnoj hirurgiji, kao i onkologiji i radu sa matičnim ćelijama.

On kaže da nije posao lekara da programira i održava aparate i robote u bolnici, već da je to posao inženjera, i dodaje da se u SAD-u već koriste kompjuteri koji otkrivaju bolesti u organizmu, a održavaju ih biomedicinski inženjeri i da će Srbija morati da zaposli biomedicinske inženjere prilikom ulaska u EU. Svaka ustanova koja ima magnetnu rezonancu ili laparoskopiju moraće da zaposli odgovarajući kadar za održavanje.

Osim profesora sa Fakulteta tehničkih nauka, studentima će predavanja držati i profesor kardiovaskularne hirurgije dr Pavle Kovačević, kao i prof. dr Igor Gregorič iz Hjustona.

Studenti biomedicinskog inženjerstva od predavanja imaju elektroniku, matematiku i medicinu, a praksu i vežbe obavljaju na institutu za plućne, onkološke i kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

08/10/2014 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments