Najavljeno ukidanje dodatnih troškova studiranja!

25/01/2017 16:06

Najavljeno ukidanje dodatnih troškova studiranja!

Nakon više organizovanih protesta studenata zbog dodatnih troškova studiranja, rekotor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić objavio je da će oni biti ukinuti!

Prema rečima rektora Nikolića, u planu je da se tokom ove godine iz pokrajinskog budžeta obezbedi novac za “pokrivanje troškova akademske zajednice” za koje je do sada preusmeravan novac od prijavljivanja ispita ili overe semestra studenata.

Čim se primeni ovaj način finansiranja “troškova akademske zajednice” studenti će moći da računaju na to da više neće imati dodatne troškove.

“Mislim da će na mnogim fakultetima to relativno brzo biti uradjeno. O tome smo već zvanično razgovarali na sednici Senata”, rekao je Nikolić.

Protesti studenata urodili plodom

Studenti na Novosadskom univerzitetu organizovali su do sada više protesta zahtevajući od rukovodstva Univerziteta da ukine dodatne naplate redovnih usluga tokom studiranja na svim fakultetima i visokim školama u Novom Sadu.

Savet Univerziteta prošle godine je odlučio da u redovne usluge spadaju i najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno-stručnih službi, iako su one regulisane školarinom i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati.

Nedavno je i Državna revizorska institucija napomenula u izveštaju da je tokom prethodnih godina zabeležila “netransparentno trošenje novca dobijenog od studenata”.

Analizom svrsishodnosti poslovanja, kako se navodi u Izveštaju DRI, utvrđeno je da struktura školarina nije transparentna, pa nije jasno šta je sve njima obuhvaćeno.

“Posledica takvog poslovanja je višestruko plaćanje iste usluge”, dodaje se u tom dokumentu.

Izvor: Oradio, Beta

25/01/2017 16:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments