Univerzal banka progutala stipendije sat pre stečaja

16/04/2014 16:41

Univerzal banka progutala stipendije sat pre stečaja

Dok se gubitaška javna preduzeća razbacuju novcem na dnevnice i reprezentacije, najtalentovanijim studentima nije isplaćeno čak pet rata stipendije u skromnom iznosu od 12.000 dinara mesečno, dok najtalentovanijim đacima kasne “samo” četiri rate.

Stipendije za izrazito nadarene učenike i studente dodeljuje Ministarstvo prosvete i prima ih ukupno 220 najtalentovanije dece u Srbiji. Po svemu sudeći, prve tri rate za oktobar, novembar i decembar mladi genijalci neće dobiti u skorije vreme jer ih je Ministarstvo prosvete uplatilo preko Univerzal banke, koja je otišla u stečaj.

”Ministarstvo je 30. i 31. januara prebacilo Univerzal banci ukupno 9.540.000 dinara za isplatu tri rate izrazito nadarenim studentima i 1.575.000 dinara za isplatu tri rate izrazito nadarenim učenicima. Sredstva su iz trezora prebačena u 15.15 sati, a već u 16.15 stigla je zabrana iz NBS, Univerzal banka je otišla u stečaj, a obaveze Univerzal banke preuzela je Agencija za osiguranje depozita. Mi smo već deset puta zvali Agenciju da pitamo kada će da prebace novac Poštanskoj štedionici koja sada isplaćuje stipendije, ali odgovor nismo dobili”, objašnjava za 24 sata Stevica Pivarski iz Ministarstva prosvete, ”Iz Agencije za osiguranje depozita juče ni mi nismo dobili traženi odgovor. Takođe, usled novih propisa koji nalažu da se oporezuju sve stipendije veće od 10.656 dinara, u Ministarstvu kažu da su zaglavljeni u birokratiji i da je to razlog zašto izrazito nadareni studenti čekaju na još dve rate – martovsku i aprilsku.”

”Nadamo se da ćemo moći da ih isplatimo 29. aprila ili početkom maja”, kaže Pivarski.

Na pitanje zašto su prebacili sredstva Univerzal banci pre nego što je objavljena konačna rang-lista stipendista, u Ministarstvu prosvete odgovaraju da se unapred zna broj stipendista.

”Planirali smo sredstva za tačno određen broj stipendista i tu nema ničeg sumnjivog. Imamo ukupno pet saveta: prirodno-matematički, društveno-ekonomski, tehničko-tehnološki, biomedicinski i umetnost i za svaki se zna tačan broj studenata koji dobija stipendiju”, kaže Stevica Pivarski.

Izvor: 24 sata

16/04/2014 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments