Švedska nudi po 1.000 evra mesečno za 10 studenata sa Balkana

19/01/2014 13:21

Švedska nudi po 1.000 evra mesečno za 10 studenata sa Balkana

Broj stipendija za studente sa Balkana, koji uspeju da upišu postdiplomske studije, Švedski institut je za 2014. dodatno povećao. Tako će ove godine studentima iz balkanskih zemalja biti dodeljeno od 10 do 15 stipendija koje pokrivaju sve troškove života kao i ukupnu školarinu na univerzitetu, na kojem student bude primljen, u periodu od dve godine.

Zahtev za stipendiju u Švedskoj od zemalja iz regiona mogu podneti studenti iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije, a prijave su od 3. do 11. februara 2014. godine.

Školarinu direktno uplaćuje Švedski institut univerzitetu gde je student upisan dok se stipendija isplaćuje studentu, a iznosi 9.000 švedskih kruna, ili 1.020 evra mesečno. Osim toga, plaćeni su i svi putni troškovi za studenta u visini od 5.000 švedskih kruna, odnosno 570 evra.

Inače, nakon što je u Švedskoj uvedena školarina za strane studente koji dolaze iz zemalja izvan EU, broj studenata iz tih država značajno je opao poslednjih nekoliko godina. Privrednici i univerziteti u toj zemlji stoga upozoravaju kako je privlačenje talentovanih i uspešnih stranih studenata najbolji način da Švedska ostane konkurentna u svetu.

Predlažu da Švedska u narednom periodu ponudi više stipendija i radnih mesta studentima koji dolaze na studije u tu zemlju. Čak se predlaže i mogućnost da strani studenti nakon završenog školovanja na švedskom univerzitetu dobiju priliku i da ostanu u toj zemlji.

Cilj švedskih vlasti i univerziteta je da u narednom periodu ta zemlja godišnje ponudi stipendije za 1.500 stranih studenata od čega je planirano da njih 20 posto ostane u toj razvijenoj evropskoj zemlji.

Švedska broji 42 javne institucije visokog obrazovanja, te one nude više od 500 magistarskih studija raznih naučnih oblasti na engleskom jeziku. Švedski univerziteti i instituti poznati su po pristupu usmerenom na potrebe studenata te naglasku na radu u grupama, a kvalitet obrazovanja koje nude je priznat u svetskim okvirima.

Univerziteti u Lundu i Upsali često se mogu naći na rang listi 100 najboljih fakulteta na svetu, što ih svrstava među elitnih 0.5 odsto najcenjenijih mesta za obrazovanje, dok se Medicinski fakultet Karolinska Institutet nalazi među najprestižnijim fakultetima u Evropi, te zauzima visoko 32. mesto na globalnoj lestvici. Na polju naučnih istraživanja u mašinstvu i tehnologiji izdvaja se Kraljevski institut za tehnologiju u Stokholmu – Kungliga Tekniska Hogskolan.

Izvor: Blic

19/01/2014 13:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments