Studenti o problemima obrazovnog sistema

06/02/2014 17:31

Studenti o problemima obrazovnog sistema

Definisanje uslova za upis u narednu godinu i realno određivanje broja ESP bodova, samo je deo manjkavosti obrazovnog sistema na koje ukazuju studenti univerziteta u Srbiji.

Na nedavnom sastanaku s ministrom Jovanovićem, akademci su preko Studentske konferencije univerziteta Srbije još jednom ukazali na manjkavosti obrazovnog sistema i zatražili što skorije definisanje uslova za upis u narednu godinu studija.

Jedno od otvorenih pitanja jeste produžena godina. Reč je o tome da studenti koji nisu u roku diplomirali studije upisuju petu, takozvanu “produženu” godinu, i imaju obavezu da plaćaju školarinu, prenete bodove na većini fakulteta.

“Mi ćemo u narednom periodu zahtevati od fakulteta da ne naplaćuju ponovo slušanje tih predmeta, jer prosto nema potrebe da se oni plaćaju dva puta”, kaže za RTS Miloš Obradović, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Na narednih nekoliko sastanaka trebalo bi da bude regulisano i pitanje večitih studenata.

“Zamenik predsednika Parlamenta će zajedno sa rektorom i prorektorom za nauku profesorkom Ivankom Popović raditi na analizi koliko studenata zaista ima taj problem”, kaže Obradović.

Treba naći model i rešiti pitanje niske prolaznosti na pojedinim predmetima.

“Što se tiče slabe prolaznosti na Univerzitetu u Novom Sadu, mogu da kažem da na svakom fakultetu ima predmeta na kojima je prolaznost izrazito mala”, kaže Igor Graić, student prodekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Takođe, potrebno je realno odmeriti broj bodova potreban za upis godine.

Predsednik Studentske konferencije kaže da studenti ne traže da to bude 48, nego da se taj broj odredi na osnovu realne procene koliko jedan odličan student može da savlada 80 odsto gradiva.

“Da vidimo zaista kroz tu jednu reevaluaciju koliko je opterećenje studenata, kakvi su i koliko raspoređeni ESP bodovi po ispitima, da vidimo zasterelost udžbenika i sve ono što spada u reevaluaciju, u reformi visokog obrazovanja u Srbiji”, smatra Jeremić.

Valja reći i to da su i studenti i profesori još u septembru prošle godine poslali zahtev Ministarstvu prosvete da se formira radna grupa za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju, jer je postojeći u praksi pokazao mnoge nedostatke. Za sada postoji samo inicijativa.

Izvor: RTS

06/02/2014 17:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments