Ko blokira Filozofski fakultet

26/11/2014 10:22

Ko blokira Filozofski fakultet

Prošlo je 46 dana, Filozofski fakultet je i dalje blokiran, a na vidiku nema naznake da će on u skorije vreme početi sa radom.

Naime, na fakultetu se nalazi grupa od oko 50 akademaca koji stoje iza naziva “Samoorganizovani studentski pokret” i kažu da nemaju nameru da odustanu od blokade. Zbog njih trpi oko 1.500 studenata ovog fakulteta koji ne pohađaju predavanja.

Ova gerila ostaje na fakultetu dan i noć, a spavaju u šatorima i stolicama. Od blokade nisu odustali ni kada im je Uprava fakulteta isključila struju i grejanje. Doneli su ćebad, kape i rukavice. Kako kažu, trenutno ne brinu o tome šta će biti posle blokade i kako će 1.500 studenata završiti ovu godinu.

Fakultet je blokiran već 46 dana. Foto: Blic

Fakultet je blokiran već 46 dana. Foto: Blic

Njihovi zahtevi odnose se na to da svi sa 48 bodova imaju budžetski status, da se smanji cena boda na 1.500 dinara i ukinu dodatni troškovi studija, kao i da se ukine školarina na petoj godini studija za sve studente koji su četvrtu upisali na budžetu – poručio je jedan od pobunjenika, koji ima prosek 9,4 i koji ima još dva ispita do diplomiranja. Kako kaže, ne bore se samo za svoja prava, već i za prava svojih 1.500 kolega.

Ipak, studentima koji se brinu da li će i kako završiti ovu školsku godinu, to nije neka uteha.

Marko P., student istorije, kaže da ne podržava ovaj način borbe. Studenti su zakinuti jer nemaju nastavu, nemaju vežbe, a svi će trpeti ozbiljne posledice.

Studenti koji blokiraju fakultet kažu da se ne vode nikakvom politikom, ali ne poriču da su ideološki izmešani. Među njima ima i ekstremnih levičara i ekstremnih desničara, a kako kažu, ujedinili su se da obore cene studiranja i istakli da nemaju vođu i da se zbog toga ne izdvajaju imenom.

Studenti spavaju u šatorima na fakultetu. Foto: Blic

Studenti spavaju u šatorima na fakultetu. Foto: Blic

Uprava fakulteta više nema načina da se bori sa blokadom. Nakon što je zatražena pomoć od rektorata, dekan Miloš Arsenijević obratio se i Ministarstvu prosvete. Ipak, ni jedno ni drugo nije dalo rezultata.

Uprava je saopštila da će fakultet danas početi da radi u ograničenom obimu, a ako blokada potraje i tokom decembra, studenti će godinu moći da završe samo ako propušteno nadoknade tokom leta.

Blokada se ne može prekinuti nasilno niti uz pomoć policije jer se tako narušava autonomija fakulteta.

Izvor: Blic

26/11/2014 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments