Šta je MURDER tehnika učenja?

12/09/2018 12:37

Šta je MURDER tehnika učenja?

Da li ste čuli za MURDER tehniku učenja? 

Reč je o sasvim jednostavnoj tehnici.

Jednostavna tehnika učenja

Ova metoda je već neko vreme poznata u svetu. Naime, pokazala se kao učinkovita, jer se zahvaljujući njoj u kratkom periodu može savladati opširno i složeno gradivo.

Pogledajte još: Kajzen metod učenja

Sastoji se od šest koraka, a svako od šest slova ovog naziva predstavlja jedan važan element za kvalitetno učenje. Metodu je 1989. godine ustanovio američki profesor Džon Hejs.

MURDER skraćenica

  • Mood – raspoloženje
  • Understand – razumevanje
  • Recall – podsećanje
  • Digest – podela
  • Expand – proširenje
  • Review – ponavljanje i preispitivanje

Raspoloženje

Prvo napravite odgovarajuću atmosferu i pronađite idealno okruženje. Okruženje je bitan preduslov za kvalitetno učenje. To mora biti mesto koje je dovoljno svetlo i tiho.

Razumevanje

Ne trošite vreme uzalud – postavite cilj i koncentrišite se isključivo na gradivo. Ukoliko je neki deo posebno složen, ubeležite ga, a zatim se vratite na njega, kada obradite ostatak i kada se sve “kockice slože”. Postoje stavke koje jednostavno moraju da se nauče i napamet, ali je od velike važnosti razumeti kontekst i umeti objasniti ga.

Podsetnik

Nakon što prvi put pređete količinu gradiva koju ste sami odredili, vreme je za podsećanje. Krenite lagano, svojim rečima, odnosno prepričajte gradivo. Samo tako ćete znati koje delove morate poboljšati, odnosno utvrditi.

Podela

Gradivo od 400 stranica, na primer, ne može se odjednom savladati, te je potrebno podeliti ga prema kriterijumu složenosti. Podelite poglavlje po poglavlje, s razumevanjem u etapama.

Proširenje

Proces istraživanja je od velike važnosti za učenje i studiranje. Ono je korisno za situacije kada samo gradivo nije dovoljno. Potražite druge izvore, istražujte Internet, posetite biblioteku..

Ponavljanje

Završni element ove tehnike je ponavljanje naučenog.

Zamolite prijatelja, kolegu ili člana porodice da vas ispita ili to učinite sami. Ukoliko je gradivo posebno teško ili složeno, ponovite celu MURDER tehniku.

12/09/2018 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments