Šta da očekujete na početku studija?

15/06/2023 14:32

Šta da očekujete na početku studija?

Predstavljamo vam listu stavki, sa kojima ćete se susresti na početku studija. 

Svaka promena je teška i komplikovana, potrebno je vreme za privikavanje. Pored toga u glavi vam odzvanja milion pitanja, a ni sami ne znate šta da očekujete.

Evo nekoliko pokazatelja o tome šta da očekujte kada kročite na fakultet.

Kakvi ste bili u srednjoj školi?

Na primer, nikog ne zanima kakvi ste bili u srednjoj školi. U potpunosti je nebitno da li ste bili “popularni” ili totalno neprimetni. Samo budite ono što jeste i iskreni.

Pogrešna očekivanja

I najboljim studentima se dešavalo da dobiju ocenu koju nisu očekivali. Koliko god da ste vremena i truda izdvojili za pripremanje ispita može se destiti da dobijete nisku ocenu ili da uopšte ne položite ispit. I to je u redu. Ne stvarajte sebi dodatnu tenziju. Kada shvatite šta tačno profesor traži od vas i po kom principu treba da učite za određeni predmet, biće lakše spremiti ga za bolju ocenu.

Drugačiji pogled na svet

Često se, u periodu studiranja dogodi da pojedinac promeni pogled na svet, ali i stavove i mišljenja. To je sasvim normalan slučaj. Sazrevate, učite i postajete mudriji.

Nova prijateljstva

Verovatno će se desiti da izgubite neke kontakte iz srednje škole, i to je u redu. Život jednostavno ide dalje, i putevi se razilaze. Budite uvereni da ćete na fakultetu sresti nove ljude i steći nova prijateljstva, koja su često i ona za ceo život.

Prvi semestar

Svaka promena je izazov, uključujući i prilagođavanje. Predavanja mogu biti naporna, predmeti teški, knjige obimne, ali situacija je takva samo na početku, odnosno u prvom semestru. Kako vreme bude odmicalo, tako ćete se i vi privići i organizovati.

Uplašeni su i drugi

Niste jedini i vaše kolege i prijatelji osečaju strah, stres i tremu. Fakultet i studije predstavljaju nov period svim brucošima.

Rivalstvo nije IN

U toku studija nema nadmetanja u tome ko je bolji i u čemu. Kao zrele i odgovorne osobe, radićete na sebi i na svom obrazovanju, ali bićete i timski igrač.

15/06/2023 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments