Obeležavanje Međunarodnog dana studenata

17/11/2015 09:58

Obeležavanje Međunarodnog dana studenata

Međunarodni dan studenata u Novom Sadu se obeležava u svečanoj sali Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, 17. novembra u 18 časova.

Ovu manifestaciju organizovala je Unija studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu. Na ovaj način studenti i studentkinje pozivaju na slobodu mobilnosti, kretanja, učenja i studiranja, kao i na slobodu da žive sa dostojanstvom.

Uvodni deo program se sastoji od predstavljanja rada članova Unije studentskih organizacija UNS i aktivnih organizacija koje deluju na fakultetima.

Svi prisutni će imati prilike da se upoznaju sa Erazmus studentskom mrežom, udruženjem AEGEE Novi Sad, Udruženjem studenata elektrotehnike Evrope – LC Novi Sad, Studentskom unijom Tehnološkog fakulteta, kao i sa drugim organizacijama.

Osim ovoga, jedan deo programa biće namenjen prezentaciji studentskom pokreta u Srbiji, kao i dodeli zahvalnica institucijama i organizacijama.

Unija studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu sastoji se od Studentske unije Fakulteta tehničkih nauka, Studentske unije Tehnološkog fakulteta i Studentske unije Medicinskog fakulteta.

U svetu se dan studenata obeležava 17. novembra – u znak sećanja na događaj u Čehoslovačkoj 1939. godine, kada su ancisti ubili 20 studenata koji su protestovali protiv okupacije. Zbog toga, ovaj dan se obeležava kao da borbe za demokratsko obrazovanje i društvo.

17/11/2015 09:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments