Od januara dva nova Master 4.0 programa, koji spajaju IT i biznis znanja

24/12/2019 10:17

Od januara dva nova Master 4.0 programa, koji spajaju IT i biznis znanja

Nakon upisa prve generacije Master 4.0 studenata u novembru, u drugom semestru još 70 studenata biće u prilici da upiše ove programe i na Mašinskom i Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i na Univerziteta u Nišu.

Master 4.0 programi nastali su u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nevladine, neprofitne organizacije Inicijative „Digitalna Srbija“ kako bi se povezala savremena IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Ove programe su kreirali zajedno državni fakulteti sa višedecenijskom tradicijom u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta, ali i više od 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora, koje su ponudile predavače i omogućile obavezne prakse za studente. Master 4.0 programe zajednički su kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, zatim Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, a tu je i program koji su partnerski razvili Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda.

U novembru upisana je prva generacija Master 4.0 studenata koja je okupila 46 talentovanih i mladih ljudi, koji će u narednom periodu nadograđivati svoja znanja iz analize podataka, bioinformatike, mašinskog učenja, veštačke inteligencije, virtuelne realnosti, kao i predmeta kao što su menadžment, finansije i računovodstvo, marketing i preduzetništvo.

Snaga Master 4.0 programa leži u temeljnom i primenljivom znanju koje će kroz više od 130 predmeta studentima ponuditi preko 300 predavača sa nekih od najboljih fakulteta iz Srbije, stranih univerziteta i kompanija koje su se dokazale na domaćem, ali i globalnom tržištu digitalnih proizvoda i usluga.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, profesor Radivoje Mitrović rekao je da očekuje da će Master 4.0 programi uneti značajne promene u visoko obrazovanje u Srbiji.

“Novo industrijsko doba zahteva obrazovni sistem koji školuje inženjere sa vrhunskim teorijskim interdisciplinarnim znanjima i praktičnim kompetencijama, koji će biti kreativniji, inovativniji i spremni da odgovore na tehnološke izazove Industrije 4.0. U Srbiji i regionu ne postoje formalni studijski programi koji se bave edukacijom u oblasti Industrije 4.0, zato očekujemo veliku zainteresovanost studenata za naš novi studijski program”, rekao je on.

Mitrović je dodao da ovakav koncept akademskog obrazovanja Mašinski fakultet temeljno priprema već nekoliko godina.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, dr Perica Vasiljević da će se na ovom programu insistirati na sticanju praktičnih znanja.

“Naš Master 4.0 program daje upravo odgovor na pitanje, kako sirove podatke transformisati u smislene i korisne informacije koje omogućavaju efikasnije planiranje i bolje odlučivanje. Studijski program omogućava studentima sticanje praktičnih znanja i veština koje mogu da primene počev od nauke, tehnike i tehnologije, do medicine, farmacije, finansija, marketinga i drugih oblasti savremenog društva”, izjavio je.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Majkrosoft, Komtrade, Infostud, Symfoni, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Koka-Kola Helenik, Metalac, Rajfajzen banka, NIS i mnoge druge.

Detalji konkursnog roka za upis na Master 4.0 program biće objavljeni na Master 4.0 sajtu, kao i na sajtovima navedenih fakulteta.

24/12/2019 10:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments