Hiljade studenata čekaju bolonjske diplome

21/03/2014 18:24

Hiljade studenata čekaju bolonjske diplome

Čelnici beogradskog univerziteta za sporost u izdavanju diplome okrivljuju fakultete i posebnu proceduru, a fakulteti Rektorat.

Miljana Leskovac je juče dobila dve dobre vesti: posle više od tri godine čekanja dobila je diplomu sa Fakulteta političkih nauka i posao za stalno. Ona pripada prvoj takozvanoj prvoj bolonjskoj generaciji i jedna je od nekoliko hiljada diplomiranih studenata Univerziteta u Beogradu koji već godinama čekaju na svoje diplome.

”Završila sam studije početkom 2011. godine i mislila sam da nikada neću dobiti diplomu. Još je nisam podigla, tek je objavljeno obaveštenje na sajtu i baš sam radoznala da vidim kako će izgledati i šta će na njoj pisati, to jest koje sam zvanje dobila: da li ću biti novinar ili žurnalista i da li će pisati diplomirani ili neće”. priča za naš list Miljana koja je završila novinarsko-komunikološki smer.

Kako objašnjava, nije joj svejedno da li će se studije vrednovati kao sedmi jedan stepen ili kao bečelor, jer ne bi volela da joj se četvorogodišnja muka vrednuje kao da je završila trogodišnje studije. Ona navodi još jednu muku: diplomu je platila 5.000 dinara, jer je fakultet insistirao da se diploma plati po okončanju studija, ali pošto je to bilo pre dosta godina – uplatnicu je izgubila, tako da će verovatno morati ponovo da uplaćuje novac.

Njena koleginica Anđelka Ducić, studentkinja generacije sa FPN-a, još je u apsurdnijoj situaciji, jer je u međuvremenu upisala master studije i stigla do odbrane master rada, a da još nije dobila diplomu sa osnovnih studija.

”Sva sreća pa moj poslodavac nije tražio da mu donosim diplomu, ali šta će da rade oni kojima svedočanstvo treba za posao ili koji žele da nastave studije u inostranstvu”, pita Anđelka.

Umesto diplome, fakulteti su studentima izdavali potvrde o diplomiranju. Zašto se kasni s diplomama? To nema veze sa Rektoratom, tvrde u vrhu UB, dok fakulteti prst upiru ka kapetan Mišinom zdanju na Studentskom trgu.

Čelnici najstarijeg srpskog univerziteta za naš list juče su rekli i da se dramatično smanjio broj onih koji čekaju na diplomu i da to sigurno nije više 10.000 mladih, kako se čulo na nedavnoj sednici Saveta UB. I rektor Vladimir Bumbaširević i prorektor Miodrag Popović kažu da više nema razloga za višegodišnje čekanje na papir kojim se dokazuje da je neko diplomirao, ali nisu želeli da preciziraju koji su to fakulteti na kojima je došlo do zastoja.

”Do zastoja je došlo zbog loše informatičke podrške na pojedinim fakultetima, ali to više nije razlog, studentske i IT službe na fakultetima su postale mnogo ažurnije”, objašnjava rektor Bumbaširević.

Prorektor Popović dodaje da ovoga puta nije bio problem do Rektorata, kako tvrde na fakultetima, već su fakulteti ti koji su bili neažurni, pa se nagomilao posao. On kaže i da je jedan od razloga što studenti dugo čekaju na diplomu taj što je sada nešto komplikovaniji postupak za izradu ovog dokumenta, kako bi se sprečili falsifikati.

”Sada imamo proveru podataka i na fakultetima i u Rektoratu, i to garantuje validnost izdate diplome. Drugo, diplome se štampaju u Zavodu za izradu novčanica, što je poseban postupak, na zaštićenom papiru, slično kao kada se štampa novac, što takođe malo produžava proceduru. Sve ovo znači da sada imamo diplomu koja je prošla strogu proceduru i nemoguće je da bude falsifikovana”, objašnjava profesor Popović, inače nekadašnji dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Beogradske diplome imaju sedam nivoa zaštite, dodaje prorektorka Nada Kovačević. Svaka boja se odnosi na određeni nivo studija, a i način na koji je ispisano „diploma” na diplomi, jedna od mera zaštite.

Uskoro jedinstvene diplome i indeks na engleskom jeziku

 Univerzitet u Beogradu će u Ministarstvu prosvete i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje pokrenuti inicijativu da sve diplome u Srbiji na isti način prevode na engleski jezik, rekla je za naš list prorektorka Nada Kovačević. Kako je objasnila, ideja je da svi u Srbiji koriste iste termine, a ne da svaki univerzitet i fakultet drugačije prevodi zvanja ili studijski program. Ostalo je da ugledni filolozi „pročešljaju” ove predloge još jednom i da se preciziraju izrazi poput – da li je fakultet school ili faculty ili kako se tačno kaže doktor nauka. Rektor Bumbaširević je apelovao i na fakultete da sami prevedu svoje nazive, jer se recimo samo Elektrotehnički fakultet na engleskom jeziku pojavljuje u 30 verzija.

Osim diplome na engleskom, na jučerašnjoj sednici Senata UB, predložen je i izgled indeksa na engleskom jeziku, jer kako kaže profesorka Kovačević, red je da stranci imaju indeks koji razumeju.

Izvor: Politika

21/03/2014 18:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments