Najavljene izmene zakona samo kozmetičke

10/07/2014 09:36

Najavljene izmene zakona samo kozmetičke

Poslanici Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj smatraju da se o najavljenim izmenama Zakona o visokom obrazovanju treba raspravljati na javnom saslušanju, i izmene ocenjuju kao ”kozmetičke”.

Poslanici smatraju da je neophodno da se o izmenama ovog zakona raspravlja na javnom slušanju koje bi, kako kažu, trebalo što pre da se organizuje. Poručuju i da su izmene najavljene samo da bi se izbegli protesti „starih“ studenata prilikom upisa, prenosi Tanjug.

Oni su negodovali i zbog toga što na današnjoj sednici Odbora nije bilo predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a što je u prethodnom sazivu, kako kažu, bila praksa.

Na javnom slušanju, zaključili su poslanici, trebalo bi da se govori o nekoliko tema, a između ostalih, o akreditaciji, nostrifikaciji diploma, registru doktorskih disertacija, ali i o registru nastavnika.

„Prema najavama o ovom zakonu bi Vlada trebalo da odlučuje sredinom avgusta. Javna rasprava bi trebalo da se organizuje što pre kako bismo mogli da utičemo na taj dokument“, rekla je predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Aleksandra Jerkov.

Jerkovljeva je dodala i da bi na javnom slušanju neko iz Ministarstva prosvete trebalo da obrazloži zašto su odlučili da menjaju i dopunjuju Zakon o visokom obrazovanju.

I Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Marko Atlagić ocenio je da su najavljene izmene tog zakona samo kozmetičke, navodeći da će njima biti obuhvaćena i akreditacija fakulteta i to samo zbog nedavnih afera.

Smatra i da sama Komisija za akreditaciju Srbiji nije potrebna, navodeći da ima drugih službi u Ministarstvu prosvete koje bi mogle da ocenjuju visokoškolske ustanove, a ne da se izdvaja novac za Komisiju da to radi.

„Očekivao sam ministra ili nekog pomoćnika koji bi nam rekao nešto o najavljenim izmenama zakona…Šta će nam ta Komisija za akreditaciju“, upitao je Atlagić i dodao da je „najveća mafija“ u tom telu.

Tvrdi i da nema reforme obrazovanja bez transformacije Ministarstva prosvete.

Poslanik poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Ninoslav Stojadinović saglasan je da bi izmenu zakona trebalo da obrazloži ministar prosvete Srđan Verbić, navodeći da se one donose samo da bi se izbegao štrajk „starih“ studenata.

„Ministar ‘nema pojma’ o visokom obrazovanju, nauci… Uvek je redovni profesor univerziteta bio ministar, a mi sad imamo katastrofu“, kritikovao je Stojadinović Verbića i rekao da bi na narednoj sednici Odbora želeo da vidi ministra i pita ga kada planira da se izmene tog zakona usvoje.

I poslanik SNS Mileta Poskurica smatra da najavljene promene nisu reformske.

„Ovo nisu reformske promene, nego nečim indukovane. To nije smisao reformi“, poručio je Poskurica.

Članovi Odbora su se saglasili i da bi na javno slušanje trebalo pozvati predstavnike državnih i privatnih univerziteta, Komisije za akreditaciju, Konferencije univerziteta Srbije, ali i Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Izvor: RTS

10/07/2014 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments