Uspeh studenata Pravnog fakulteta u Nišu

11/11/2014 18:45

Uspeh studenata Pravnog fakulteta u Nišu

Studenti Pravnog fakulteta u Nišu pobedili su na međunarodnom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U finalu su se borili sa ekipom Danske, koju su i pobedili.

Šestoro studenata Pravnog fakulteta u Nišu simuliralo je suđenje na temu regrutacija za terorizam i zaštite ljudskih prava prilikom kažnjavanja za takve postupke. Tema je bila komplikovana, a suparnici u finalu jaki – tim Pravnog fakulteta iz Kopenhagena.

Petar Pešić, član tima, rekao je da iako jeste bilo teško, bilo je i zanimljivo izaći pred Evropske sudije. On kaže da su to bile prave Evropske sudije, u pravoj sudnici Evropskog suda u Strazburu.

Pobednički tim Pravnog fakulteta. Foto: Pravni fakultet Niš

Pobednički tim Pravnog fakulteta. Foto: Pravni fakultet Niš

Njegova koleginica Tamara Stanojević se slaže da tema jeste bila teška, ali da je i vrlo aktuelna, pa su i očekivali nešto na tu temu kao slučaj. Temeljno su istraživali i trudili se, i na kraju uspeli da kvalifikuju ceo slučaj kako treba.

Suđenje se odvijalo na engleskom jeziku, što je blagu prednost dalo njihovim suparnicima, od kojih su mnogi studirali u Londonu, imaju prakse, a i sistem obrazovanja je kvalitetniji. Neki od članova našeg tima dugo nisu govorili engleski jezik, pa im je trebalo malo da se podsete, ali se na kraju sve isplatilo, rekla je Gala Bončić.

Studenti Pravnog fakulteta u Nišu postižu sjajne rezultate već godinama, a prošle godine su bili najbolji na svetu u pisanju predstavki u oblasti medijskog prava na takmičenju u Oksfordu.

Ivan Ilić, asistent studentima i trener, kaže da je Pravni fakultet u Nišu ozbiljna ustanova na kojoj se stiče znanje na evropskom nivou.

Niška ekipa se na finalno takmičenje u Strazburu plasira kao najbolja od 12 timova na regionalnom balkanskom takmičenju.

Izvor: RTS

11/11/2014 18:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments